Читај ми!

Kandidatura u februaru ili martu!

Odložena odluka o kandidaturi Srbije. Ministarski savet EU sastaće se u februaru da oceni napredak Srbije, nakon čega bi Evropski savet, u martu, mogao da donese odluku o kandidaturi, rekao predsednik EU Herman van Rompej u Briselu.

17.55 - Srbija bi u martu, pored statusa kandidata, mogla da očekuje i datum za početak pregovora, izjavio izvestilac nemačkog parlamenta za Srbiju i Crnu Goru iz redova vladajućih demohrišćana Peter Bejer.

17.15 - Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić podneo je ostavku na tu funkciju, javlja Tanjug.  

14.33 - U Briselu zvanično saopšteno da je sledeća procena EU o tome da li će Srbiji biti dodeljen status kandidata 12. februara, a Evropski savet konačnu odluku o tome doneće u martu.

13.20 - Odluka o kandidaturi moguća u februaru, javlja dopisnik RTS-a iz Brisela.

9.40 - Predsednik Boris Tadić obratiće se javnosti danas, pošto Evropski savet saopšti šta je odlučio o kandidaturi Srbije. Tadićeva izjava očekuje se posle podne, najavljeno je iz kabineta predsednika. 

Lideri EU odlučili su u Briselu da se nacrt zaključaka o Srbiji, u koji je noćas RTS imao uvid, delimično promeni (kao mesec odluke naveden je mart) i da se od Saveta ministara EU zatraži da u februaru izvrši procenu, kako bi lideri Unije početkom marta mogli Srbiji definitivno da odobre status kandidata za članstvo u EU. Na odluku iz Brisela stižu reakcije stranaka, ekonomista, analitičara. 

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej potvrdio je da će u februaru biti data ocena napretka Srbije i da će početkom marta na samitu EU biti doneta odluka o kandidaturi Srbije za članstvo u Uniji.

Na konferenciji za novinare posle zasedanja Evropskog saveta, Rompej je rekao da je Srbija ostvarila značajan napredak, izručila optužene za ratne zločine, kao i da je pokrenut dijalog Prištine i Beograda.

Prema njegovim rečima, EU ohrabruje Srbiju da nastavi dijalog i poboljša odnose sa Prištinom, što je, kako je istakao, u najboljem interesu Srbije.

"Očekujemo od Srbije da to nastavi. Jasan cilj Unije jeste da Srbiji dodeli status kandidata", rekao je Van Rompej.

Rasprava o Srbiji i proširenju EU na Evropskom savetu, sastanku lidera EU, bila je povremeno oštra između zagovornika da se Srbiji odmah da status kandidata i onih koji su bili za "uslovnu" kandidaturu.

U usvojenim Zaključcima Saveta EU navedeno je da će odluka o kandidaturi Srbije biti doneta nakon što ministri spoljnih poslova razmotre i potvrde da je Srbija nastavila da iskazuje uverljivu posvećenost i da je ostvarila dalji napredak u primeni sporazuma postignutih u dijalogu (sa Prištinom), uključujući sporazum o integrisanoj kontroli prelaza, da je postigla dogovor o sveobuhvatnoj regionalnoj saradnji i da je aktivno sarađivala da omogući Euleksu i Kforu da vrše svoje mandate.

Konstatuje se značajan napredak koji je Srbija ostvarila ka ispunjavanju političkih kriterijuma predviđenih Kopenhaškim procesom i da je postigla potpuni i zadovoljavajući nivo saradnje sa Haškim tribunalom.

Datum za Crnu Goru u junu 

Evropski savet je naložio Evropskoj komisiji da utvrdi napredak Crne Gore u oblasti vladavine prava i suzbijanju organizovanog kriminala "sa izgledima da u junu 2012. počne pregovore o pridruživanju", saopšteno je u Briselu.

U zaključcima koje su usvojili šefovi država i vlada EU prima se k znanju povoljna ocena Komisije o dosadašnjem napretku Crne Gore, ali se nalaže da se pre otpočinjanja pregovora o pridruživanju oceni primena reformi.

"Ovo se naročito odnosi na oblast vladavine zakona i osnovnih ljudskih prava, a posebno na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala", navodi se u zaključcima.

Број коментара 138

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво