Kandidatura u februaru ili martu!

Odložena odluka o kandidaturi Srbije. Ministarski savet EU sastaće se u februaru da oceni napredak Srbije, nakon čega bi Evropski savet, u martu, mogao da donese odluku o kandidaturi, rekao predsednik EU Herman van Rompej u Briselu.

17.55 - Srbija bi u martu, pored statusa kandidata, mogla da očekuje i datum za početak pregovora, izjavio izvestilac nemačkog parlamenta za Srbiju i Crnu Goru iz redova vladajućih demohrišćana Peter Bejer.

17.15 - Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić podneo je ostavku na tu funkciju, javlja Tanjug.  

14.33 - U Briselu zvanično saopšteno da je sledeća procena EU o tome da li će Srbiji biti dodeljen status kandidata 12. februara, a Evropski savet konačnu odluku o tome doneće u martu.

13.20 - Odluka o kandidaturi moguća u februaru, javlja dopisnik RTS-a iz Brisela.

9.40 - Predsednik Boris Tadić obratiće se javnosti danas, pošto Evropski savet saopšti šta je odlučio o kandidaturi Srbije. Tadićeva izjava očekuje se posle podne, najavljeno je iz kabineta predsednika. 

Lideri EU odlučili su u Briselu da se nacrt zaključaka o Srbiji, u koji je noćas RTS imao uvid, delimično promeni (kao mesec odluke naveden je mart) i da se od Saveta ministara EU zatraži da u februaru izvrši procenu, kako bi lideri Unije početkom marta mogli Srbiji definitivno da odobre status kandidata za članstvo u EU. Na odluku iz Brisela stižu reakcije stranaka, ekonomista, analitičara. 

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej potvrdio je da će u februaru biti data ocena napretka Srbije i da će početkom marta na samitu EU biti doneta odluka o kandidaturi Srbije za članstvo u Uniji.

Na konferenciji za novinare posle zasedanja Evropskog saveta, Rompej je rekao da je Srbija ostvarila značajan napredak, izručila optužene za ratne zločine, kao i da je pokrenut dijalog Prištine i Beograda.

Prema njegovim rečima, EU ohrabruje Srbiju da nastavi dijalog i poboljša odnose sa Prištinom, što je, kako je istakao, u najboljem interesu Srbije.

"Očekujemo od Srbije da to nastavi. Jasan cilj Unije jeste da Srbiji dodeli status kandidata", rekao je Van Rompej.

Rasprava o Srbiji i proširenju EU na Evropskom savetu, sastanku lidera EU, bila je povremeno oštra između zagovornika da se Srbiji odmah da status kandidata i onih koji su bili za "uslovnu" kandidaturu.

U usvojenim Zaključcima Saveta EU navedeno je da će odluka o kandidaturi Srbije biti doneta nakon što ministri spoljnih poslova razmotre i potvrde da je Srbija nastavila da iskazuje uverljivu posvećenost i da je ostvarila dalji napredak u primeni sporazuma postignutih u dijalogu (sa Prištinom), uključujući sporazum o integrisanoj kontroli prelaza, da je postigla dogovor o sveobuhvatnoj regionalnoj saradnji i da je aktivno sarađivala da omogući Euleksu i Kforu da vrše svoje mandate.

Konstatuje se značajan napredak koji je Srbija ostvarila ka ispunjavanju političkih kriterijuma predviđenih Kopenhaškim procesom i da je postigla potpuni i zadovoljavajući nivo saradnje sa Haškim tribunalom.

Datum za Crnu Goru u junu 

Evropski savet je naložio Evropskoj komisiji da utvrdi napredak Crne Gore u oblasti vladavine prava i suzbijanju organizovanog kriminala "sa izgledima da u junu 2012. počne pregovore o pridruživanju", saopšteno je u Briselu.

U zaključcima koje su usvojili šefovi država i vlada EU prima se k znanju povoljna ocena Komisije o dosadašnjem napretku Crne Gore, ali se nalaže da se pre otpočinjanja pregovora o pridruživanju oceni primena reformi.

"Ovo se naročito odnosi na oblast vladavine zakona i osnovnih ljudskih prava, a posebno na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala", navodi se u zaključcima.

broj komentara 184 pošalji komentar
(subota, 10. dec 2011, 18:37)
anonymous [neregistrovani]

idemo dalje

Svaka cast Nikoli svaka ti je na mestu,podrzavam te 100 posto,to su cinjenice i istina

(subota, 10. dec 2011, 16:41)
dragance [neregistrovani]

riblja corba

Pravila ,pravila
da bi me udavila,
ili kicmu savila i skroz posasavila,
neka glupa pravila u crno me zavila ooooooo

i

(subota, 10. dec 2011, 09:42)
Anti EU! [neregistrovani]

Dali smo mi majmuni!?

Ovaj nemac Bejer je izjavio kako ce Srbija u februaru mesecu dobiti ne samo status kandidata nego i datum za pocetak pregovora! Samo jos fali da nam kaze da cemo u februaru mesecu postati clanica EU i ova njegova izjava bi bila savrsena, komedija! Ne samo da nas ovi nemci I EU uslovljavaju nego se i sale sa nama kao sa majmunima u zooloskom vrtu!

(subota, 10. dec 2011, 09:32)
anonymous [neregistrovani]

Kada!?

Februar ili Mart koje godine!? 2012, 2013, 2020, 2112, kada!?

(subota, 10. dec 2011, 03:25)
anonymous [neregistrovani]

Pozdrav svima u Srbiji iz EU

Eu se nikada nece raspasti a ko se raspada to je itekako ocigledno... nemamo mi cime da udjemo u EU za sada ne... mozda za jedno 20 godina...

(subota, 10. dec 2011, 03:24)
anonymous [neregistrovani]

Pozdrav svima u Srbiji iz EU

Citam ovaj komentar... e moj ti da nije smesno bilo bi tuzno... xe xe xe sta reci sve si rekao ovde je sve jasno ko dan!

(subota, 10. dec 2011, 03:15)
anonymous [neregistrovani]

Kandidatura

Oprem gosti tesan sator :)

(subota, 10. dec 2011, 00:59)
anonymous [neregistrovani]

Srbija

Mora da dokaze svima da je bolja i jaca od bilo koje drzave EU, a cekali smo dugo pa mozemo ijos nekoliko meseci, i to bi trebao da bude zadnji rok jer narod nece vise cekati moracemo da se odreknemo EU-e.

(subota, 10. dec 2011, 00:30)
anonymous [neregistrovani]

Pravimo se slijepi

Neznam, sta se vise zamarate sa europskom unijom,zar nevidite da se i ona raspada.

(subota, 10. dec 2011, 00:30)
Realista [neregistrovani]

Novi uslovi, plus uslov Nemacke!

Merkelova je u Beogradu jasno i glasno rekla sta Nemacka, kao motor EU, ocekuje od Srbije u vezi sa KiM! Ovi sada nabrojani, NOVI uslovi su dodatni! Znaci za dobijanje statusa kandidata Srbija mora da ispunjava sve ove sada napisane uslove EU, plus uslov Nemacke oko ukidanja, kako je Merkelova izjavila, paralelnih struktura na severu Kosova!