Uoči odluke o kandidaturi

Nemački šef diplomatije pozvao je još jednom Srbiju da uradi više u odnosima sa Kosovom i rekao da njegova vlada još nije donela konačnu odluku o statusu kandidata. Zaključci Saveta ministara su uglavnom pozitivni, ali kandidatura ostaje neizvesna sve dok sutra o njoj ne budu razgovarali evropski lideri.

Dan pred raspravu o Srbiji na Samitu lidera Evropske unije u Briselu, odluka o kandidaturi naše zemlje i dalje je neizvesna. Nemački šef diplomatije Vestervele pozvao je još jednom Srbiju da uradi više u odnosima sa Kosovom i rekao da njegova vlada još nije donela konačnu odluku.

Zaključci Saveta ministara od ponedeljka o Srbiji uglavnom su pozitivni, ali kandidatura će ostati neizvesna sve dok sutra o njoj ne budu razgovarali evropski lideri.

Situacija na terenu i do sada nerešeno pitanje regionalnong predstavljanja Prištine u tome će sigurno igrati ulogu kažu izvori u Briselu, jer će Nemačka i druge skeptične zemlje moći da je iskoriste kao argument za odlaganje kandidature.

"Status kandidata je više proceduralna odluka koja ne košta mnogo. Suština će biti razmatrana kasnije, tokom pregovora", kaže Roza Balfur iz Centra za evropske političke studije.

"Činjenica je da je EU je vrlo okrenuta samoj sebi i nespremna na gestove prema zemljama izvan EU, ali nadajmo se da će zemlje članice imati snage za zaključak da je pozitivna odluka rešenje koje nas vodi napred", rekla je Balfurova.

Analitičari kažu da pristupni sporazum sa Hrvatskom sutra neće biti dovoljan signal da je članstvo celog Balkana poželjno u EU. Ako ima dovoljno dokaza da Srbija primenjuje sporazume iz dijaloga sa Prištinom, treba da dobije status kandidata, jer bi to bio snažan pozitivan signal za Srbiju i region.

"Srbija dugo nije shvatila koliko je pitanje normalizacije odnosa sa Kosovom važno za neke zemlje. Počela je to da shvata posle posete Agele Merkel Beogradu, ali tek poslednjih nedelja je razumela i počela da preduzima mere u skladu s tim", kaže Aleksandra Štiglmajer, analitičar Evropske inicijative za stabilnost.

"Da li je to dovoljno da se ubedi Nemačka videćemo sutra", rekla je Štiglmajer.

Sigurno je, međutim, da kandidatura Srbije za EU neće biti tema na koju će EU lideri utrošiti najviše vremena, s obzirom na to da će glavna tema biti kriza evra. Da li je to dobro ili loše za kandidaturu, znaće se posle Samita.

broj komentara 11 pošalji komentar
(petak, 09. dec 2011, 11:25)
anonymous [neregistrovani]

sjetimo se

hrvatsku nije stvorio Denšer i slični, hrbatsku su stvorili njeni vlastiti građani koji su glasali na referendumu za samostalnost a to je bilo preko 90% građana, a natjerani su najviše zbog Miloševića i rata koji je bijesnio kako po hrvatskoj tako i sloveniji. Narod je sam odlučio na referendumu, a imao je velikih razloga za takvu odluku. Sve nas je otjerala Srbija, sjetite se kako je bilo

(petak, 09. dec 2011, 08:25)
anonymous [neregistrovani]

odgovor na-zasto

Jer ju je Nemacka i stvorila...

(petak, 09. dec 2011, 07:33)
anonymous [neregistrovani]

re-zasto

Ili si previse mlad ili si ne obavesten?.. Pa Hrvatsku je stvorio Genser...Ako ne znas ko je Genser, samo da te podsetim, da je to bio ministar spoljnih poslova Nemacke...A nekadasnji, a sada pokojni dzavni sekretar SAD Kristofer Voren je dos´o u sukob sa Nemackom, jer je otvoreno optuzio Nemacku da je kriva za smrt SFRJ...

I cudno je, da je odmah posle priznavanja Hrvatske, Genser smenjen (ili podneo ostavku)
savim beznacajno, a da je na njegovo mesto dosao Kinkel...Nadam se da sam uspeo, barem malo da ti pomognem da s´vatis, koji su to razlozi zbog kojih Nemacka pomaze Hravatsku..
Naravno, sve zavisi i od RTS-a ako objavi ovaj komentar...Pozdrav...

(petak, 09. dec 2011, 00:36)
anonymous [neregistrovani]

zasto

zasto pojedinci ovde misle da je nemacka pomogla hrvatskoj, zasto bi se nemacka tako ponasala?

(četvrtak, 08. dec 2011, 23:49)
Radenko [neregistrovani]

Rusija

Rusija će nakon ovih njihovih izbora najpre pomoći sebi pa onda nama!

(četvrtak, 08. dec 2011, 23:14)
anonymous [neregistrovani]

zasto

zasto pojedinci ovde misle da je nemacka pomogla hrvatskoj, zasto bi se nemacka tako ponasala?

(četvrtak, 08. dec 2011, 21:59)
zar5 [neregistrovani]

????

dzabe mi cekamo petak kad znamo sta ce nam opet reci da nismo ispunili uslove i da ce nam dati samo probnu kandidaturu

(četvrtak, 08. dec 2011, 21:57)
mica bor [neregistrovani]

ne po svaku cenu

Nemacka trazi od Srbije da ucini nesto vise!Valjda da prizna nezavisnost Kosova.Manimo se ljudi Evrope,Nisu oni za nas.

(četvrtak, 08. dec 2011, 21:23)
anonymous [neregistrovani]

Ucene...

Ako nas ovoliko ucenjuju oko kandudature koja u praksi ne znaci nista, mogu misliti sta ce tek da traze od nas da bi formalno otpoceli razgovore oko prijema? Primer Makedonije dovoljno govori, oni cekaju na pocetak pregovora punih 6 godina. Cinjenica je da ce Hrvatska biti poslednja zemlja ex-YU koja ce biti primljena u EU zahvaljujuci ogromnoj podrsci Nemacke i Vatikana. Srbija treba napokon da se osvesti i da gleda svoja posla.

(četvrtak, 08. dec 2011, 21:07)
anonymous [neregistrovani]

Sto pre-to bolje!

Kad-tad, moracemo da prestanemo da ispunjavamo naloge EU jer ce doci momenat kada stvarno necemo moci vise da prelazimo nase takozvane crvene linije. Zato je najbolje da odmah stanemo i ne predjemo nasu svetu "crvenu liniju" odnosno da ne predamo Kosovo i Metohiju jer uslovljavanja EU nece prestati!