Читај ми!

Ponovo blokirani Jarinje i Brnjak

Posle jutrošnje deblokade građani ponovo postavili prepreku kod prelaza Jarinje. Barikada kod Brnjaka ponovo postavljena oko 17.30 časova.

02.05 - Barikada ispred administrativnog prelaza Brnjak uklonjena, potvrdili Tanjugu francuski vojnici Kfora na tom prelazu. Desetak ljudi stoji na putu kod prelaza Brnjak, sprečavajući prolazak vozila.

17.52 - Administrativni prelaz Brnjak, od 17.30, ponovo u blokadi. Srbi preko puta, od Ribarića ka Brnjaku, postavili drva i preprečili obe kolovozne trake, javlja Tanjug.

16.45 - Vlada Srbije pozvala građane sa severa Kosova da ne postavljaju nove barikade.

15.40 - Predsednici Skupština opština sa severa Kosova pozvali ministra Gorana Bogdanovića da ih što pre obavesti o detaljima dogovora o prelazima Brnjak i Jarinje.

14.15 - Meštani sa severa Kosmeta kod Jarinja usmeravaju vozače da ne koriste zvanični prelaz, već alternativni pravac.

13.45 - Građani ponovo počeli da formiraju barikadu kod prelaza Jarinje.

13.35 - U toku uklanjanje barikade kod prelaza Brnjak iz pravca Ribarića.

Na samom administrativnom prelazu Jarinje, u međuzoni, ponovo je postavljena barikada, svega nekoliko sati nakon što je prelaz otvoren za saobraćaj. Administrativni prelaz Brnjak, takođe, je od 17.30 ponovo u blokadi.

Rano jutros uklonjena je peščana barikada koja se nalazila na putu Rudnica–Jarinje, ali su građani postavili novu, nezadovoljni postignutim dogovorim, javio je izveštač RTS-a Kosta Garić. Vozila su tokom prepodneva nesmetano prolazila, a kontrolu je obavljao Euleks, uz prisustvo dva pripadnika KPS-a.

Srbi su na putu od od Ribarića ka Brnjaku, oko 17.30 časova, postavili drva i preprečili obe kolovozne trake. Saobraćaj prema administrativnom prelazu Brnjak, iz pravca centralne Srbije, je onemogućen.

Srbi su odustali od namere da dovezu tešku mehanizaciju sa zemljom, jer su u blizini nove barikade bili pripadnici MUP-a Srbije. Put u međuzoni blokirali su tako što su posekli šumu iznad puta i razvukli bodljikavu žicu, koja je ostala od predhodne akcije Kfora, javio je izveštač Tanjuga.

Adminstrativni prelaz Brnjak bio je popodne nepuna dva i po sata prohodan, ali njime nije niko prošao, pošto su vojnici Kfora iz pravca Kosova preusmeravali saobraćaj na alternativni put, što činili i Srbi u međuzoni.

Danas su se oglasili i predsednici Skupština opština Zvečan, Zubin Potok, Kosovska Mitrovica i Leposavić i zatražili od  ministra za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića  da što pre dođe u pokrajinu i obavesti ih o dogovorima vezanim za prelaze Brnjak i Jarinje.

Čelnici opština očekuju da na tom sastanku budu upoznati sa postignutim rešenjima za dva administrativna prelaza, pošto do sada nisu dobili zvaničan tekst Sporazuma a ni informaciju sa objašnjenjima, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik SO Zvečan Dobrosav Dobrić.

Kfor je ranije danas pozdravio uklanjanje barikada u opštini Zubin Potok i dodao da je spreman da pomogne.

"Mandat Kfora je da osiguraju bezbednost i slobodu kretanja za sve", navodi se u saopštenju. Kfor je ponovio da bezuslovna sloboda kretanja podrazumeva i slobodu kretanja za Euleks. Kfor je, takođe, ponovio da nasilje nije prihvatljivo, posebno napadi na vojnike.

Barikade su pre dva dana uklonjene i kod Jagnjenice, pa je put kod tog mesta potpuno prohodan, a saobraćaj normalizovan. Vojnici Kfora vozila propuštaju bez zadržavanja i bez kontrole.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара