Читај ми!

Poslednji korak ka kandidaturi?

Regionalno predstavljanje Kosova i Metohije u poslednjem trenutku pojavilo se kao uslov za dobijanje statusa kandidata, kaže Rasim Ljajić. Srbija neće odustati od zahteva da se Kosovo kao učesnik definiše po Rezoluciji 1244, ponavlja Ivanović. Stefanović i Kuper nastavljaju razgovore.

Predstavljanja Kosova na regionalnim forumima nijednom izričito nije pomenuto kao uslov za dobijanje statusa kandidata, ali mediji upravo to pominju kao glavni kamen spoticanja.

"Regionalno predstavljanje KiM bio je uslov za dobijanje datuma početka pregovora. U poslednjem trenutku pojedine zemlje sy i to ubacile kao uslov za dobijanje statusa kandidata", objašnjava ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

Ljajić to tumači kao pritisak na Srbiju zbog, kako kaže, "činjenice da je nama važno da nastavimo put ka punopravnom članstvu u EU".

"Postoji donja granica ispod koje mi nećemo ići, ali je važan dogovor. Još uvek postoji šansa za to", kaže ministar rada.

Iako je naizgled reč o formalnom pitanju, rešenje je suštinski važno za obe strane.

"To je pitanje od kojeg zavisi da li državnost Kosova može dalje da ima uspeha, a takođe to je pitanje kroz koje bi, ukoliko Srbija napravi preveliki ustupak, moglo da se kaže da je de fakto priznala Kosovo", smatra direktor Centra za novu politiku Vladimir Todorić.

Todorić ne veruje da će do petka biti napravljen značajniji pomak u pregovorima o tom pitanju.

U Ministarstvu za Kosovo i Metohiju, međutim, tvrde da regionalno predstavljanje Kosova nije uslov za kandidaturu i ponavljaju da Srbija neće odustati od zahteva da se Kosovo kao učesnik definiše po Rezoluciji 1244.

"Neće biti Unmik Kosovo, već Unmik/R 1244 SB - to je ponuda koju smo stavili na sto još pre mnogo godina", ističe državni sekretar u resornom ministarstvu Oliver Ivanović.

Brisel kao posrednik u pregovorima nema predlog po kojoj bi formuli Priština mogla da bude zastupljena na regionalnim skupovima. Izvor blizak posredniku Robertu Kuperu rekao je RTS-u da će EU podržati sve oko čega se dve strane slože.

Dve strane se, bar za sada, nisu saglasile šta bi moglo da piše na pločici ispred predstavnika Prištine na regionalnim skupovima.

Šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović je, posle još jedne ture razgovora sa Robertom Kuperom, najavio da se pregovori nastavljaju i u četvrtak.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво