Читај ми!

Teške godine za građane

Naredne dve godine biće veoma teške, a značajniji rast može se očekivati krajem 2013. i početkom 2014. godine, rekao predsednik Tadić.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da će iduće dve godine biti veoma teške i da se značajniji rast može očekivati krajem 2013. i početkom 2014. godine. 

"Treba da budemo spremni za drugi udar krize. I 2012. i 2013. biće veoma teške, a značajniji rast možemo očekivati krajem 2013. ili početkom 2014. godine, ako se dobro odvijaju politički i ekonomski procesi u Evropi i na drugim neuralgičnim tačkama svetske ekonomije", rekao je Tadić u Beogradu, na zasedanju Skupštine Stalne konferencije gradova i opština.

Tadić je rekao da Srbija, kao i druge zemlje, bez četiri odsto i više godišnjeg rasta, ne može da izgradi viši nivo životnog standarda građana.

Predsednik Srbije je rekao da je u prethodne tri i po godine otvoreno mnogo radnih mesta, ali da su, zbog ekonomske krize, mnoge kompanije zatvorile radna mesta.

Tadić je naveo da je namera vlasti bila reforma državne uprave i "intervencija u prostoru", tj. izgradnja infrastrukture.

"Umnogome smo uspeli. Intervencijama u prostoru, odnosno izgradnjom infrastrukture, stvaraju se uslovi za viši nivo standarda građana i investicije", istakao je Tadić.

Predsednik Srbije je rekao da je plan vlasti bio da država bude moderna i funkcionalna, sa pravnim poretkom kojim su određene nadležnosti institucija u skladu sa standardima Evropske unije.

"Dobro je da živimo na evropskom kontinentu, pored EU, kako ne bismo uvek otkrivali nove modele funkcionisanja", rekao je Tadić.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović rekla je da je Skupština Srbije donela set zakona koji su neophodni za funkcionisanje opština.

Govoreći o kandidaturi Srbije, Đukić Dejanović je rekla da bez obzira na to odluku koja će biti doneta u petak, Srbija neće skrenuti sa svog evropskog puta.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da Srbija zaslužuje status kandidata za prijem u EU i da treba sačekati odluku lidera 27 zemalja članica u petak, 9. decembra.

"Uslov je bio da se dijalog sa Prištinom nastavi i to se i desilo. Ne može se međutim sakriti činjenica da se odluka donosi u trenutku tenzija na Kosovu i u situaciji u kojoj su povređeni vojnici Kfora", rekao je Dežer.

Šef delegacije EU je rekao da pitanje predstavljanja Prištine na regionalnim skupovima nije novi uslov, ali da bi napredak u tom smislu mogao da bude samo dodatna dobra vest kada se bude odlučivalo o kandidaturi Srbije.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво