Читај ми!

Priština samo asimetrično

Još bez dogovora o regionalnom predstavljanju Prištine. Srbija će učiniti sve da ne uguši glas Prištine u regionalnim forumima, ali rešenje mora da bude u skladu sa Rezolucijom 1244, rekao Borislav Stefanović posle razgovora sa Robertom Kuperom.

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borko Stefanović izjavio je da će Srbija učiniti sve da ne uguši glas Prištine u regionalnim forumima i da će razgovori o toj temi biti nastavljeni najverovatnije sutra i prekosutra.

Stefanović je danas po podne putem video linka razgovarao sa evropskim posrednikom Robertom Kuperom o regionalnom predstavljanju Prištine.

"Ponovili smo naš stav o neophodnosti da predstavljenje bude asimetrično i u skladu sa Rezolucijom 1244. Tako da smo danas u suštini čuli nekoliko različitih opcija od kojih nijedna nije u skladu sa međunarodnim pravom i Rezolucijom 1244, zbog čega nismo uspeli da postignemo nikakav konkretan dogovor", rekao je Tanjugu Stefanović.

Borislav Stefanović je konstatovao da je važno to što će se razgovori nastaviti i naredna dva dana.

U ovom trenutku jasno je da je Srbija učinila sve što je traženo u izveštaju Evropske komisije i da je odluka o dodeljivanju statusa kandidata sada na Evropskoj uniji, naglasio je Stefanović.

"Mi ćemo učiniti sve da napravimo još jedan napredak po pitanju regionalnog predstavljanja. Međutim, ono stvarno mora da bude u skladu sa Ustavom Srbije i rezolucijom 1244", ponovio je Stefanović.

U poslednjoj rundi dijaloga, vođenoj od 30. novembra do 2. decembra, dve delegacije su značajno približile stav o učešću Prištine u regionalnim inicijativama, ali nije bilo dogovora.

Delegacije Beograda i Prištine postigle su u petak, 2. decembra, u Briselu dogovor o integrisanom upravljanju na administrativnim prelazima.

Šef beogradske delegacije precizirao je da će administativni prelazi biti jednistveni, da neće biti dva prelaza nego jedan i da će na njima biti prisutni organi Srbije.

"Na prelazima će biti predstavnici srpske policije, službenici Ministarstva finansija, Euleks, kosovska policija i 'carinski svedoci' sa Kosova koji će vršiti funkciju posmatranja onoga što se bude kretalo preko administrativne linije", rekao je Stefanović.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво