Читај ми!

Nema novih uslova za kandidaturu

Srbiji od juče nije postavljen nijedan novi uslov za dobijanje statusa kandidata, rekao u Kragujevcu predsednik Srbije Boris Tadić. Optimizam koji se proširio treba dovesti u racionalne forme, naveo Tadić.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je u Kragujevcu da od juče Srbiji nije postavljen nijedan novi uslov za dobijanje statusa kandidata.

"Ono što je nedvosmisleno jeste da još nismo dobili status kandidata. Optimizam koji se proširio od juče treba dovesti u racionalne forme. Ništa ne treba slaviti nego treba raditi na tome. Još neka rešenja u dijalogu sa Prištinom mogu biti postignuta do 9. decembra", rekao je Tadić.

"U našem je interesu da obezbedimo učešće Prištine na regionalnim forumima, ali to ne podrazumeva priznavanje Kosova. Rukovodićemo se tim principom. Sve što je u skladu sa Rezolucijom 1244 i Ustavom Srbije, a obezbeđuje učešće Prištine na regionalnim forumima, prihvatljivo je za Srbiju", rekao je Tadić.

Predsednik je naveo da je danas Borislav Stefanović rezgovarao video linkom sa posrednikom u dijalogu Beograda i Prištine Robertom Kuperom. 

"Ja se nadam tom rešenju", poručio je Tadić.

Predsednik je dodao da je tokom noći razgovarao sa više evropskih državnika, uključujući i visoku predstavnicu EU Ketrin Ešton i nemačke zvaničnike, jer su oni imali veoma ozbiljne primedbe kada je reč o dodeljivanju statusa kandidata Srbiji.

"Treba, međutim, imati na umu da je 26 država članica EU podržalo bezuslovno dodeljivanje statusa kandidata Srbiji. To je velika stvar", naglasio je Tadić.

Status kandidata, kaže predsednik, za Srbiju je važan iz tri razloga.

"Najpre zato što predstavlja korak pred početak pregovora o članstvu u EU, a zatim jer predstavlja novu kvalifikaciju za Srbiju u ekonomskom smislu, tako što će se svaki potencijalni investitor u takvim okolnostima lakše odlučiti da ovde uloži kapital. Treći razlog je mogućnost privlačenja dodatnih sredstava iz IPA fondova, koja onda mogu biti uložena u infrastrukturu", naveo je Tadić.

Barikade ne mogu na nebo

Tadić je izjavio da je dobro što su Srbi na severu Kosova učinili prve korake na uklanjanju barikada, jer one nisu prepreka za prebacivanje kosovskih carinika na administrativne prelaze.

"To se obavlja, kao što smo videli, helikopterima, a barikade ne možemo postaviti na nebu. Treba da se ponašamo racionalno i da nađemo rešenje kroz pregovore", rekao je Tadić novinarima u Kragujevcu.

On je ponovio da Srbi stoga treba da povuku sve barikade. To je, prema njegovim rečima, u interesu Srba na severu, kako bi se zaštitili njihovi životi.

"Nema te politike koja može biti oslonjena na dovođenje života u rizik, već na njihovom očuvanju", rekao je Tadić.

Na pitanje da prokomentariše to što su šefovi pregovaračkih timova Beograda i Prištine imali različito viđenje uloge Euleksa na prelazima, Tadić je precizirao da Euleks ima izvršnu ulogu i da to u dokumentima jasno piše, međutim, kako je rekao, sasvim je očekivano da Priština to drugačije protumači.

On je podsetio da je sporazuma o prelazima bio dostupan javnosti, te da ne može biti dilema oko toga.

Predsednik Tadić obišao je u Kragujevcu novi pogon fabrike "Fijat automobili Srbija".

"Ovo će biti jedna od najboljih i tehnološki najmodernijih fabrika u Evropi ", preneo je Tadić svoje utiske po obilasku "Fijata".

"Ovo je deo naše zamisli i ideje o Srbiji koju smo kreirali pre više godina. Imaćete jednu fenomenalnu fabriku u Kragujevcu. Ona je deo Srbije koja će imati tehnički inoviranu i modernizovanu industriju i radnu snagu koja će to moći da isprati", rekao je predsednik Srbije.

Tadić je najavio da se ovih dana vode razgovori o novim velikim investicijama koje bi trebalo da upotpune tu viziju.

Predsednik Srbije je prošetao Kragujevcem i razgovarao sa građanima.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво