Читај ми!

Izlaz iz spirale nasilja

Pozvao sam Srbe da se povuku sa barikada isključivo zato da bih zaštitio njihove živote, kao i živote vojnika Kfora, rekao predsednik Boris Tadić. Svako nasilje i povređivanje ili gubitak života vodi u spiralu nasilja iz koje nema izlaza, istakao Tadić.

Predsednik Boris Tadić rekao je da je Srbe sa Kosova i Metohije pozvao da sklone barikade ne da bi Srbija dobila status kandidata ili da bi se pregovori sa Prištinom nastavili, već da bi zaštitio njihove živote.

"Pozvao sam Srbe da se povuku sa barikada isključivo zato da bih zaštitio njihove živote, kao i živote vojnika Kfora. Svako nasilje i povređivanje ili gubitak života vodi nas u spiralu nasilja iz koje nema izlaza", rekao je Tadić novinarima.

"Naše institucije čine sve kada je u pitanju Kovovo i Metohija, da bi odbranile integritet i živote ljudi, što je meni najvažnije", rekao je Tadić osvrćući se na kritike da je zanemario odbranu integriteta zemlje.

"Vodimo računa i o tome, nećemo odustati od integriteta, ali više od svega vodimo računa o životima ljudi".

On je istakao da ni malo nije promenio svoje mišljenje, iako je bilo takvih, pogrešnih intrepretacija njegovih motiva.

"Mi moramo da izađemo iz spirale nasilja i kreiramo politiku mira. Mi na Balkanu znamo kako rat dolazi neočekivano i preko noći i zato smo odgovorni da ga sprečavamo u budućnosti, rekao je Tadić posle učešća na konferenciji Napravi promenu – volontiraj.

Kada je reč o sporazumu postignutim sa Prištinom, Tadić je ponovio da ono nije idealno, ali da je to najbolje moguće rešenje. Integrisano upravljanje prelazima bio je predlog naše strane, podsetio je predsednik.

Na pitanje novinara da li je postizanje rešenja i današnje uklanjanje barikada na Jagnjenici približilo Srbiju dobijanju statusa kandidata, Tadić je odgovorio: "Da li ćemo dobiti status kandidata, ja to ne znam. Odluka je u rukama EU. Odluku će doneti Savet EU".

Nemoralno zloupotrebiti Kosovo u politčke svrhe

Predsednik je pozvao političare u Srbiji da ne zloupotrebljavaju Kosovo u političke svrhe, ističući da je to nemoralno i neodgovorno.

"Pozivam političare u Srbiji, bilo one koji su desno i nadaju se da će zloupotrebom kosovskog pitanja dobiti poene na izborima, ali i one koji pripadaju Preokretu i koji misle da će aktiviranjem ovog problema i dobijanjem statusa kandidata bolji proći na izborima" da se odgovorno ponašaju, poručio je predsednik Tadić.

Rešavanje kosovskog problema ne sme se ostavljati generacijama koje dolaze da ga rešavaju, rekao je Tadić i podsetio na, kako je rekao, "izjavu jednog premijera da treba da vodimo politiku zamrznutog konflikta" koju će onde neke buduće generacije, kojih će biti sve manje, da te probleme resavaju sa onima kojih će biti sve više.

"To smatram vrhunskim političkim nemoralom", poručio je Tadić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво