Читај ми!

Odluka u petak

Predsednici država i vlada zemalja EU doneće odluku o kandidaturi Srbije 9. decembra, saopštio posle sastanka Saveta ministara poljski diplomata Mikolaj Dovgelevič.

22.55 - Srbija na dobrom putu da dobije kandidaturu, upravo izjavio državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Verner Hojer. Odluka u petak, javlja dopisnik RTS-a Dušan Gajić. 

21.47 - Debata je vrlo žustra i najverovatnije će potrajati do duboko u noć, rekao je Tanjugu evropski diplomata koji je želeo da ostane anoniman.

19.55 - Diskusija još traje. Nije isključeno da večeras postignemo konsenzus, ali za sada mi se čini verovatnijim da će odluku doneti Evropski savet, rekao Tanjugu šef mađarske diplomatije Janoš Martonji.

Zaključci sastanka šefova diplomatije EU o statusu kandidata za Srbiju su povoljni, izjavio je ministar za evropska pitanja Poljske Mikolaj Dovgelevič. Na konferenciji za novinare posle sastanka Saveta ministara EU, Dovgelevič je rekao da će odluka o kandidatiri Srbije biti doneta u petak, 9. decembra, na samitu šefova država i vlada zemalja Evropske unije.

"Srbija je ostvarila napredak u procesu evropskih integracija i ministri su dosta vremena posvetili raspravi o njenoj kandidatiri, pomirenju u regionu i dijalogu Beograda i Prištine", rekao je Dovgelevič na konferenciji za novinare.

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Verner Hojer izjavio je ranije večeras da je Srbija na dobrom putu da dobije status kandidata.

Nemačka je tokom rasprave zatražila da Srbija, pre dobijanja statusa kandidata, "razjasni svoje odnose sa susedstvom", uz stav da EU ne može da se "zadovolji najmanjim mogućim koracima" koje su srpske vlasti preduzele da se smiri stanje na severu Kosova, prenosi Beta.

Predstavnici Nemačke podsetili su i na prošlonedeljne događaje, kada je povređeno više vojnika Kfora, uz ocenu da vlasti u Beogradu "mogu i treba više da učine".

Izvori agencije Beta navode i da nijedna članica nije stavila posebne primedbe na moguće određivanje datuma početka pregovora o članstvu s Crnom Gorom.

U nacrtu zaključaka u koji su novinari u Briselu imali uvid, navodi se da je Savet ministara primio k znanju povoljnu ocenu Evropske komisije i preporuku da se Srbiji odobri status kandidata, što će razmotriti lideri Unije u petak.

Zaključci "sa ogradom" 

Na ovakav predloženi zaključak, koji bi značio da se Evropskom savetu prenosi stav da Srbiji treba dati status kandidata, "stavile su ograde dve delegacije", piše u nacrtu dokumenta, ali se ne navodi koje su to delegacije.

U nacrtu zaključaka ukazuje se i na to da bi predlog Evropskom savetu da odobre status kandidata Srbiji bio utemeljen i na "dosad ostvarenim naporima i uz razumevanje da će Srbija pokrenuti dijalog s Kosovom i u dobroj veri sprovesti dosadašnje dogovore" s Prištinom.

Evropska komisija predložila je, 12. oktobra 2011. godine, da se Srbiji dodeli status kandidata za prijem u Uniju. Komisija je tada predložila da se pregovori o priključenju pokrenu čim Beograd postigne napredak u ispunjavanju ključnog kriterijuma, a to su dalji koraci u normalizaciji odnosa sa Prištinom, "u smislu uslova Procesa stabilizacije i priključenja".

Usled sukoba na barikadama i nepromenjene pozicije u dijalogu, nekolicina zemalja, a pre svih Nemačka, izrazila je prošle nedelje stav da bi Beograd morao da uradi više kako bi se stanje na severu Pokrajine normalizovalo.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u petak, uoči postizanja dogovora sa Prištinom, da Srbija nije ispunila kriterijume za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

U međuvremenu, u Briselu je postignut dogovor između delegacija Beograda i Prištine o integrisanom upravljanju prelazima.

Da bi Srbija dobila status kandidata, neophodno je da o tome saglasnost postigne svih 27 članica EU.

Број коментара 37

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи