Читај ми!

Srbija pred odlukom o kandidaturi

Ministri spoljnih poslova članica Evropske unije razmatraju da li da evropskim liderima predlože da Srbiji odobre status kandidata za članstvo u Uniji. Austrijanci predlažu da se Srbiji da "uslovna kandidatura", koja bi bila potvrđena ukoliko Beograd primeni dogovore sa Prištinom.

18.35 - Šefovi diplomatija zemalja EU nisu uspeli da se dogovore da li da predlože status kandidata za Srbiju. Konačnu odluku doneće Evropski savet u petak. 

17.55 - Savet ministara mogao bi da se uzdrži od preporuke i da konačnu odluku o kandidatutru Srbije prepusti Evropskom savetu koji zaseda u petak, kaže španski državni sekretar Diego Lopes Garido, prenosi Beta

15.35 - Šef austrijske diplomatije Mihael Špindeleger predlaže kolegama iz EU da Srbija dobije probni status kandidata, koji bi bio potvrđen ako Beograd primeni dogovore sa Prištinom.

Šefovi diplomatija zemalja članica Evropske unije raspravljaju o proširenju Unije i očekuje se da će formulisati odluku o kandidaturi Srbije i datumu početka pregovora o pridruživanju sa Crnom Gorom.

Šef austrijske diplomatije Mihael Špindeleger predlaže kolegama iz EU da Srbija dobije probni status kandidata. Status bi bio potvrđen ako Beograd bude primenio dogovore sa Prištinom.

Špindeleger je rekao da bi na taj način EU mogla da uputi signal da priznaje dosadašnje napore Srbije, a na drugoj strani ujedno uzme u obzir i uzdržanost mnogih država po ovom pitanju.

Konačnu odluku o tome trebalo bi da donesu šefovi država i vlada na samitu EU 9. decembra.

Savet EU za opšte poslove i spoljne odnose sastaje se danas, pošto je u subotu, posle maratonskih razgovora, postignut dogovor Beograda i Prištine o regulisanju prelaza na administrativnoj liniji na severu Kosova i Metohije kojim se uvodi jedinstveni sistem kontrole putnika i robe.

Napredak u dijalogu bio je ključni uslov pod kojim je Evropska komisija u oktobru preporučila dodeljivanje statusa kandidata Srbiji, ali se još uvek ne zna da li će to biti dovoljno za pozitivnu odluku šefova diplomatija EU danas u Briselu.

Nekolicina zemalja, a pre svih Nemačka, izrazila je prošle nedelje stav da bi Beograd morao da uradi više kako bi se stanje na severu pokrajine normalizovalo, a pre svega da nagovori građane da uklone barikade na severu Kosova kojima se ometa kretanje pripadnicima Euleksa i Kfora.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u petak, uoči postizanja dogovora sa Prištinom, da Srbija nije ispunila kriterijume za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU, ali se za sada ne zna da li je uspešan ishod dijaloga promenio njen stav.

Većina zemalja, pak, smatra da je Srbija kroz unutrašnje reforme i okončanje saradnje sa Hagom, kao i kroz iskazanu dobru volju i rezultate u dijalogu sa Prištinom već ispunila uslove za status kandidata.

Pozicija Španije je jasna, podržavamo kandidaturu Srbije, kaže Dijego Lopez Garido, španski ministar za evropske poslove.

"Finska pozdržava kandidaturu Srbije. Ima još uvek zemalja koje okleavaju, ali Finska je među onima koji su za zeleno svetlo", rekao je Aleksandar Stub, ministar spoljnih poslova Finske.

Šef beogradskog tima za tehnički dijalog Borislav Stefanović izjavio je u subotu da je spoljnopolitička pozicija Srbije ojačana posle sporazuma sa Prištinom uoči ministarskog sastanka.

Da bi Srbija dobila status kandidata, neophodno je da o tome saglasnost postigne svih 27 članica EU.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво