Читај ми!

Sporazum čuva nacionalni interes

Postignuto rešenje nije idealno, ali je najbolje moguće u datim oklonostima, tvrdi Borislav Stefanović. Šef pregovaračkog tima Beograda uveren je da postignuti sporazum čuva nacionalni interes države.

Šef pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović izjavio je danas da postignut sporazum Beograda i Prištine čuva nacionalni interes države, Ustav Srbije i Rezoluciju 1244.

"Našli smo rešenje koje nije idealno, ali čuva naš nacionalni interes, Ustav i Rezoluciju 1244", rekao je Stefanović na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Rešenje predstavlja ispunjavanje Rezolucije UN 1244 jer se, kako je objasnio, vraća deo našeg osoblja na Kosovo i Metohiju, a kosovski carinici imaju samo "disfunkcionalnu ulogu svedoka".

Obrazlažući postignuti dogovor, Stefanović je rekao da će prelazi Brnjak i Jarinje biti tretirani kao jedinstveni, pa će celu izvršnu administrativnu funkciju na njima obavljati Euleks, a ne prištinski carinski službenici.

Stefanović je, ujedno, pozvao građane na severu Kosova da uklone barikade, jer one, kako je podvukao, predstavljaju izlaganje opasnosti da ponovo budu napadnuti.

Šef beogradskog pregovaračkog tima je pozvao Kfor da pokaže uzdržanost i istakao da incidenti samo odgovaraju Prištini.

"Postigli smo dogovor o zajedničkoj kontroli administrativnih prelaza. Razgovori su dugo trajali i bili su veoma teški. Koncept zajedničke kontrole administrativnih prelaza nije nam nametnut, nego smo ga mi inicirali. Sve je počelo onog dana kada Priština javno odbila da razgovara o tome", rekao je Stefanović. 

Stefanović je najavio da će sporazum biti objavjen na sajtu Vlade Srbije i da će ga, ako je potrebno, lično uručiti opozicionim liderima.

Šef pregovaračkog tima rekao je da sporazum nema tačno određen datum kada će početi da se primenjuje, kao i da se 26. decembar, koji je pominjan kao početak sporovođenja sporazuma, zapravo odnosi na slobodu kretanja na Kosovu.
 

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи