Читај ми!

Još bez dogovora o prelazima

Dogovor Beograda i Prištine o prelazima nije postignut, rekao šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović, ali je izrazio spremnost da se razgovori nastave sutra.

Šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović rekao je da, i pored ogromnog napretka, Beograd i Priština večeras nisu postigli dogovor o administrativnim prelazima, ali je izrazio spremnost da se razgovori nastave sutra.

"Potpuno je jasno istaknuto od strane naše delegacije da dogovora nema", rekao je Stefanović za RTS. "Ono što je sigurno je da nas sutra očekuju razgovori i nadamo se da će sutrašnji dan biti uspešan", istakao je šef beogradskog pregovaračkog tima.

"Svaki dogovor po pitanju administrativnih prelaza moraće da podrazumeva jasne i potpuno nedvosmislene stavove koji onemogućavaju potvrdu bilo kakve takozvane državnosti Kosova, istovremeno punu mogućnost kretanja za naše građane preko tih prelaza, kao i regulisanje ostalih pitanja od vitalnog interesa za državu Srbiju i njene građane", naglasio je Stefanović.

Borislav Stefanović je ocenio da je saopštenje Saveta Evropske unije "jasna refleksija pozicije Evropske unije koja je zaista ohrabrena napretkom po ovom pitanju".

"I pored zaista velikog napretka, mislim da ono što je Evropska unija objavila večeras predstavlja potvrđivanje sporazuma u načelu oko nekih osnovnih pitanja vezano za administrativne prelaze. Ali ni u kom slučaju ne može da se govori o postizanju dogovora ili zaključenja razgovora po pitanju administrativnih prelaza", naglasio je Stefanović.

Stefanović je ranije Tanjugu rekao da su dve strane značajno približile stavove, ali je potrebno, kako je rekao, da se stavi tačka na "i".

"Ostalo je da se definiše pitanje garancija vezanih za tablice da bi se omogućilo građanima na severu Kosova da se slobodno kreću u skladu sa Ustavom Srbije i rezolucijom 1244", precizirao je Stefanović.

Savet Evropske unije saopštio je večeras da su Beograd i Priština tokom osme runde pregovora postigli sporazum o integrisanom upravljanju prelazima, na osnovu koncepta koji je razvila EU, preneo je Fonet.

"To znači da će strane postepeno uspostaviti zajedničke, integrisane, jedinstvene i bezbedne punktove na svim zajedničkim prelazima", precizira se u saopštenju i dodaje se da će Euleks biti prisutan u skladu sa svojim mandatom, preneo je Fonet.

"Koncept integrisanog upravljanja prelazima će se postepeno sprovoditi, čim to bude praktično moguće", navodi se u saopštenju. 

U saopštenju se navodi da su dve strane vodile suštinsku diskusiju o pitanju efikasne i inkluzivne regionalne saradnje o čemu je postignut dobar napredak, a na to pitanje će se vratiti na sledećem sastanku.

Razgovori o telekomunikacijama i energetici

Prema saopštenju, strane su, takođe, nastavile disusije vođene na prethodnim sastancima, uključujući one o pitanjima telekomunikacija i energije, a razmotren je i proces sprovođenja ranije dogovorenog.

"Očekuje se da će dogovor o slobodi kretanja biti potpuno sproveden počev od 26. decembra 2011. godine, što će imati za rezultat da će svi moći slobodno da putuju", navodi Savet EU.

U skladu sa dogovorom o matičnim knjigama, strane će početi da kopiraju dokumente počev od 5. decembra 2011. godine. Kako se ističe, o pitanjima koja se razmatraju kontakti će se nastaviti sledećih dana.

Šefica prištinskog pregovaračkog tima Edita Tahiri tvrdi da je na današnjim razgovorima sa beogradskim timom postignut dogovor o prelazima.

"Nakon tri dana maratonskih razgovora, konačno smo došli do dogovora o integrisanom upravljanju prelazima. Obe strane su se saglasile da primene evropski model na svih šest prelaza", rekla je Tahiri po okončanju najnovije runde razgovora, preneo je Tanjug.

Prema njenim rečima, taj model predviđa da će prelazi biti pod jurisdiksijom obe strane, a sve tri strane (Beograd, Priština i međunarodna zajednica) uskoro će potpisati protokol.

Tahiri, takođe, tvrdi da sutra neće biti nastavka razgovora. "Mi se sutra ujutro vraćamo za Prištinu", rekla je Tahiri, prenosi Tanjug.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво