Tužne vrbe

Hrvatska dnevnik "Slobodna dalamacija" iz Splita, prenoseći reagovanja na incident pred susret srpske i hrvatske teniske reprezentacije - kada je u jednom od najprometnijih delova grada bio kratkotrajno postavljen transparent "Srbe na vrbe" - objavila je i redakcijaski komentar pod naslovom "Tužne vrbe".

Ustaški ratni zločinac Mile Budak danas bi bio ponosan: njegova glasovita krilatica "Srbe na vrbe" preživjela je 60 godina civilizacije i pojavila se u Splitu, na nadvožnjaku kojim se ulazi/izlazi iz grada, kako bi cijeli svijet znao kakva smo mračna palanka postali.

Bilo bi zanimljivo doznati zašto su autori ovoga žalosnog transparenta baš na ovaj način poželjeli dobrodošlicu igračima i navijačima srpske teniske reprezentacije, predvođene drugim svjetskim igračem Novakom Đokovićem.

Je li možda taj sjajni tenisač te ratne 1991. širio "govor mržnje"?
Je li tada ili kasnije davao kakve huškačke izjave protiv hrvatskog naroda, ili je možda i sam bacao granate na naša sela i gradove?

Koliko god podzemna nacionalistička legenda - koja autorima ovih protukršćanskih transparenata nije pala s neba, nego su je usvojili iz protukršćanske okoline - infantilno ustrajavala na tome da su "svi Srbi isti" i da se nijednom ne može vjerovati, brojke vele da je Novak Đoković te ratne 1991. imao ravno četiri godine, pa je razumno zaključiti kako je u to vrijeme mogao davati samo izjave tipa da mu se piški ili da je gladan.

Štoviše, nije poznato ni da je kasnije, kad je postao slavni tenisač, ikada dao ijednu izjavu u kojoj bi na bilo koji način vrijeđao ili omalovažavao hrvatski narod.

Autori ovih transparenata tako su pokazali da mentalni mrak ne stanuje samo u Srbiji, nego da ga, nažalost, ima i kod nas.

Pročetnički srpski navijači koji su prije tri mjeseca, za vrijeme jedne "Partizanove" košarkaške utakmice u Beogradu, istaknuli transparent "Dogodine u Kninu", sada su dobili podršku svoje proustaške duhovne braće - oni su se međusobno ionako uvijek razumjeli i poštovali.

I što sad?

Plakati nad tragičnim srozavanjem nekoć kozmopolitskog mediteranskog grada, u kojem se zlokobni lanac etničke mržnje i nesnošljivosti stere od vrha do dna društvene piramide, od gradonačelnika koji javno ističe da ne želi Srbina za zeta, do uličnih marginalaca koji su taj gradonačelnikov naputak samo malo detaljnije razradili?

Plakati, nego što!

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво