Srbija preskočila veliku prepreku

Posle "zelenog svetla" na ratifikaciju SSP-a, britanski "Gardijan" piše da je Srbija preskočila veliku prepreku na putu ka članstvu u EU. Velika Britanija i Holandija odustale od veta na početak procesa ratifikacije iako Ratko Mladić još nije izručen Haškom tribunalu, piše list.

Srbija je preskočila veliku prepreku na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, kada su Velika Britanija i Holandija odustale od veta na početak procesa ratifikacije, iako Ratko Mladić još nije izručen Haškom tribunalu.

Holanđani i Britanci su na tri godine stopirali Uniju da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju zbog toga što su Mladić i Goran Hadžić još uvek na slobodi.

Nakon izjave glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca da Srbija sarađuje sa Tribunalom, što je ključni uslov za članstvo u Uniji, Holanđani i Britanci su zanemarili veto.

Šef britanske diplomatije Vilijam Hejg rekao je da je ispravno ohrabriti Srbiju na putu ka Evropskoj uniji, iako je jasno da će proći mnogo godina pre nego što Balkan ne ispuni uslove za članstvo.

"Puna saradnja sa Tribunalom biće uslov na svakom koraku na putu ka u Evropskoj uniji. Ostalo je još koraka, jer sada svaka zemlja može staviti svoj veto na ratifikaciju", rekao je  Makim Verhagen.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić rekao je da je to veliki dan za Srbiju i njen put ka Uniji.

"Mi želimo da dobijemo status kandidata do kraja sledeće godine", rekao je Đelić.

Beograd je uhapsio i isporučio Hagu više od 40 osumnjičenih za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije počinjenih tokom devedesetih godina. Među isporučenima nalazi se i bivši predsednik Srbije Slobodan Milošević i lider bosanskih Srba Radovan Karadžić.

Mladić se traži zbog genocida počinjenog nad bosanskim muslimanima u Srebrenici 1995. godine, u činu koji je osramotio i istraumirao Holanđane, čije su trupe štitile Srebrenicu kao "bezbedno nebo pod patronatom Ujedinjenih nacija" u vreme dok je 8.000 bosanskih muslimana masakrirano.

Današnja odluka čini se mnogo više politička nego odluka koja ima direktne veze sa Tribunalom, ali ona zasigurno pojačava nade Srbije za članstvo u Evropskoj uniji.

Srbija je podnela kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji, ali Evropska komisija još nije počela da ispituje kandidaturu, što je proces koji može da traje do godinu i po dana.

Komšijska Hrvatska je pri kraju ispunjavanja uslova za članstvo i biće prva zemlja koja će se priključiti Uniji, verovatno za 18 meseci. Holanđani i Britanci ipak upozoravaju Zagreb da kandidatura može biti blokirana i na samom kraju, ukoliko se saradnja ne privede kraju.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи