Balkan to zaslužuje

Region u Sarajevu može da prihvati novu dinamiku evroatlanskih integracija

Pre skoro jednog veka, rat koji je promenio istoriju Evrope počeo je u Sarajevu. Pre 20 godine grad je bio središte još jednog strašnog konflikta, koji je okončan 1995. godine Dejtonskim sporazumom. A pre 10 godina, dok su sećanja na jugoslovenske ratove još uvek bila sveža, Evropska unija je potvrdila odlučujuću ulogu multilateralnih evroatlantskih institucija za bezbednost i stabilnost Balkana. Danas, u miru, Sarajevo, simbol obnove i pomirenja, predstavlja sve mogućnosti i izazove evropskih i evroatlantskoh integracija.

Špansko predsedništvo EU biće u sredu domaćin ministarskom sastanku u Sarajevu, kome će prisustvovati lideri država članica EU, zemalja zapadnog Balkana, SAD, Rusije i Turske, kako bi reafirmisali našu podeljenu posvećenost bezbednosti Balkana kroz integraciju u evropske i evroatlantske institucije. Integracija zapadnog Balkana ostaje jedan od poslednjih izazova izgradnje demokratske i ujedinjene Evrope. Minstri EU će se u Sarajevu ponovo posvetiti mestu Balkana u Evropi. Ministri iz regiona će reafirmisati svoju posvećenost primeni reformi neophodnih da izađu u susret težnjama svojih naroda i pomere svoje zemlje na putu ka evroatlantskoj zajednici.

Kao što smo videli u prethodne dve decenije, perspektiva integracije u EU i NATO je moćni pokretač reformi, ekonomskog prosperiteta i vladavine prava. Ona znači stolicu za stolom evropskog odlučivanja, slobodan promet roba i ljudi i garanciju bezbednosti. Neophodne reforme su i transformišuće. Narodi regiona žele i zaslužuju odgovornost i transparentnost svojih vlada, široke mogućnosti poslovanja i šansu da odgajaju decu u miru i sigurnosti. To isto i mi želimo od njih. Brzina globalnih promena je takva da niko od nas ne može da priušti stagnaciju i "sve po starom". Obostrana posvećenost mora da bude stvarna, ne retorička.

Obrazloženje tog novog puta je jasno: zameniti staru dinamiku rušenja novom dinamikom evropske integracije. Lisabonski sporazum obuhvata ambiciju EU da postane efektivniji globalni činilac, a Balkan predstavlja važan test za uspeh te ambicije.

Lideri Balkana imaće našu punu podršku u suprotstavljanju izazovima reformi. Pored ispunjenja političkih i ekonomskih Kopenhagenskih kriterijuma, oni moraju da se posvete pomirenju među etničkim i religijskim zajednicama i političkim grupama kako bi izgradili novi nacionalni konsenzus.

EU i SAD nisu štedele trud, na mnogim poljima, tokom poslednjih meseci, u procesu stabilizovanja i evropeizovanja Balkana, i učvršćivanja vladavine prava i sigurne vladavine. Obamina administracija je posvećena daljem angažmanu u regionu do izpunjenja naše zajedničke vizije.

Pre nešto više od godinu dana, potpredsednik SAD Džo Bajden i visoki predsavnik EU Havijer Solana, posetili su Sarajevo sa porukom nade: vrata evroatlantskih institucija ostaju otvorena za sve države Balkana, nakon što ispune uslove za pristupanje. Veza sa regionom, kome će se EU i SAD ponovo posvetiti u sredu u Sarajevu, ostaje čvrsta: Mi smo spremni da pomognemo građanima i liderima regionu u izgradnji bolje zajedničke budućnosti.

Hilari Klinton, državni sekretar SAD; Ketrin Ešton, visoki predsavnik EU za spoljne poslove i bezbednost; Migel Anhel Moratinos, ministar inostranih poslova Španije

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се