Skandalozno Kosovo

Kosovski kriminalni klanovi, bivši i sadašnji ministri i premijeri osumnjičeni za ubistva, trgovinu ljudskim organima i narkoticima. Istraga o najtežim krivičnim delima pod budnim okom pripadnika međunarodne misije na Kosovu i Metohiji.

Početkom sledećeg meseca Kosovo će poslati svog predstavnika na konferenciju Evropska unija - Balkan koja se održava u Sarajevu. Vlade zapadnih zemalja spremno pozdravljaju ulazak Prištine u red zemalja Evropske unije.

Ipak, još uvek nije poznato šta zapravo predstavnici vlada pozdravljaju s obzirom na to da su Ujedinjene nacije, nakon bombardovanja 1999. godine Kosovo označile kao "Mafijašku državu".

Marta 2009. godine, zvaničnici EULEKSA preuzeli su predmete koje terete prištinske zvaničnike za nejteža krivična dela.

Dosije "HPQ 215/2002" o bivšem kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju, tako dospeva u ruke tužioca međunarodne misije na Kosovu.

Jedan zvaničnik EULEKS-a, autorima ovog teksta otkriva da se dokazi protiv kosovskog zvaničnika ne mogu pobiti. Prema njegovim rečima, "postoje fotografije, svedoci, pa čak i tragovi krvi".

Dokaze koje je krajem septembra u Dečanima i Peći prikupio tužilac imenovan od strane Ujedinjenih nacija, bačeni su u zaborav proteklih sedam godina.

Izveštaji o tim saznanjima, koja terete bivše, ali i sadašnje prištinske zvaničnike objavljeni su u knjizi "Vukovi i magla".

Postoje obaveštajna saznanje prema kojima je Haradinaj vođa najjačeg narko kartela na Kosovu. Takođe, Haradinaj se sumnjiči i za ubistvo nekoliko svedoka i pripadnika policije koji su bili uključeni u istraživanje ovog slučaja.

U obaveštajnim izveštajima, takođe, se navodi da je su Ujedinjene nacije na taj način Kosovo prepustile svirepoj albanskom mafiji.

Istraga se nije završila na Haradinaju i vodi do Lufti Derviša, lojalnom premijeru Hašimu Tačiju.

Politički zemljotres 

Ujedinjene nacije imale su mogućnost da 2005. godine zaustave trgovinu organima kojom su kriminalni krugovi prikupili stotine miliona dolara.

Prema dostupnim dokumentima, Ujedinjene nacije imale su saznanja da pojedine prištinske klinike, koje je vodio blizak saradnik Hašima Tačija, koriste enormne količine krvi. To potvrđuju i brojni zahtevi privatnih klinika prištinskom Centru za transfuziju krvi.

Dve privatne klinike zatvorene su posle hapšenja njihovih vlasnika, što izazvalo pravi politički zemljotres na Kosovu.

Prema dosadašnjoj istrazi, postoje čvrsti dokazi da je obavljeno pet ilegalnih transplantacija, dok se za 25 još uvek prikupljaju dokazi. Prema pisanji lista L'espreso, sve se to dešavalo u Prištini, pod budnimokom bliskih saradnika premijera Hašima Tačija.

Na Kosovu gotovo da ne postoji političar koji nije bivši pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova ili koji nije uključen kriminalne krugove. Takođe, visoke pozicije zauzimaju i ljudi koji su fnansirali izbore i koji su plaćali ubistva političkih oponenata.

Takva situacija stavlja visoke zvaničnike Ujedinjenih nacija u veoma lošu poziciju. Otežavajuća okolnost je i izveštaj OEBS-a prema kojem je bivši drugi čovek UN-a na Kosovu Stiven Šuk, danas politički savetnik Ramuša Haradinaja.

Prema tom izveštaju, 2006. godine Šuk je doneo odluku da sve istrage koje bi mogle da destabilizuju Kosovo moraju da imaju prethodno odobrenje.

Zvaničnici Evropske unije ovih dana pažljivo slušaju izjave Nazima Blaca, agenta slžbe bezbednosti Hašima Tačija, koji se sumnjiči za ubistvo 17 političkih oponenata.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи