Moralni zahtev pred Hrvatskom

Bivši kanadski ambasador u Beogradu Džejms Biset smatra da bi Hrvatska, pre ulaska u EU, morala javno da se izvini za svoju ulogu u Drugom svetskom ratu.

Hrvatska bi, pre ulaska u Evropsku uniju, osim formalnih uslova, morala da ispuni još jedan moralni zahtev - da se u potpunosti i javno izvini za svoju ulogu u Drugom svetskom ratu, ocenio je bivši kanadski ambasador u Beogradu Džejms Biset.

Biset je u autorskom tekstu, za bostonski list Kriščen sajens monitor, konstatovao da je Hrvatska ispunila većinu formalnih zahteva za ulazak u EU i da njen prijem podržavaju Nemačka, kao tradicionalni saveznik, i SAD, koji ohrabruje širenje Unije na jugoistok.

"Ipak, postoji još jedan - moralni zahtev - koji Hrvatska, zbog sebe, treba da ispuni pre nego što bude primljena", ističe Biset.

Hrvatska treba da bez ograda i javno prizna svoju ulogu u Drugom svetskom ratu, kao lojalnog saveznika u ostvarenju ciljeva nacista, i svoje revnosno učešće u genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima, ocenio je bivši kanadski ambasador u Beogradu.

"Raštrkana, neodređena i mlitava poricanja, pod maskom izvinjenja, koja je Hrvatska koristila da bi popravila svoj imidž poslednjih godina, ne računaju se. Ta zemlja treba da se uhvati u koštac sa svojom genocidnom ulogom na isti način na koji je to Nemačka učinila sa svojom nacističkom prošlošću", istakao je Biset.

Hrvatska na potezu

Podsećajući da je Skupština Srbije upravo usvojila deklaraciju o Srebrenici, Biset naglašava da je "vreme da Hrvatska učini isto".

"Hrvatska ima dovoljno razloga da se izvinjava za zločine koje je počinila tokom sukoba na Balkanu devedesetih godina, ali može da počne sa izvinjenjem za masovne zločine iz Drugog svetskog rata", naglasio je autor članka.

Biset konstatuje da se posle Drugog svetskog rata u bivšoj Jugoslaviji, pod sloganom "Bratstvo-jedinstvo", nastojala zakopati prošlost.

"Za razliku od Nemaca, koji su prihvatili moralnu obavezu da priznaju svoje zločine počinjene pod nacističkim režimom, građani hrvatske države u Titovoj Jugoslaviji nisu osećali takvu obavezu. Zato žrtve i preživeli članovi njihovih porodica još čekaju pravdu", ukazao je bivši kanadski ambasador.

"Hrvatska mora da se očisti od svoje mračne prošlosti. Sve dok Hrvatska ne nauči da govori istinu o svojoj istoriji, za nju ne bi trebalo da bude mesta u EU", istakao je bivši kanadski ambasador u Beogradu Džejms Biset.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи