Bandićevi pučisti

Izjave iz Bandićeva stožera da će za drugi krug "dići vojsku i branitelje" pokazuju ne samo otklizavanje na ekstremnu desnicu nego i posezanje za nedemokratskim, pučističkim sredstvima. To je izjava za državnog odvjetnika, piše kolumnistkinja "Jutarnjeg lista".

Kako je krenulo, još ćemo zažaliti za "dosadnom" kampanjom iz prvog kruga predsjedničkih izbora. Čim je bilo jasno da ide dalje, Milan Bandić agresivno je napao prvoplasiranog Ivu Josipovića.

Pokazao je tako vlastitu slabost i nervozu, ali i signalizirao da će u produžetku vjerojatno voditi prljavu kampanju.

Drugi će krug za Josipovića biti teži i neugodniji od prvog. Riječ je o posve novoj utakmici. U prvom ga poluvremenu, kao nedostižnog favorita, nitko nije napadao.

Glavni su se konkurenti tukli međusobno, za drugo mjesto. U ringu su sada ostala samo dvojica.

Josipović starta sa značajnom prednošću. Ima podršku duplo jaču od Bandića. Ali ništa nije sigurno. Za njega će najvećim dijelom optirati glasači propalih kandidata ljevice, vjerojatno i liberalnog centra. Kajin je svoje već pozvao da mu daju glas. Učinit će to i Vesna Pusić, moralna pobjednica prvog izbornog kruga.

Podupire ga i Stipe Mesić, premda stoje kritike da se kao predsjednik svih građana on ne bio trebao javno opredjeljivati.

Josipović vjerojatno može povući i dio umjerene desnice (Vidoševićeve glasače, primjerice). Potporu bi mu trebale pružiti i neke članice vladajuće koalicije, barem one koje tvrde da je Bandić na Pantovčaku - katastrofa za Hrvatsku.

Naravno da deklasirani HDZ ne može dati javnu potporu ni jednom od kandidata. Njihovi će se glasovi vjerojatno podijeliti. Bandić, koji se već u prvom krugu profilirao kao kandidat desnice, a sada će to samo pojačavati, može računati na velik dio HDZ-ovih glasova.

Ako misli ozbiljno s antikorupcijskom kampanjom i ako traži za kohabitaciju ugodnijeg partnera, vrh HDZ-a birat će Josipovića. Na to upućuje i Hebrangova izjava da hobotnice krak kreće na Pantovčak.

Na koncu, Kosor zna da bi Bandićev uspjeh pojačao njene probleme s Ivom Sanaderom, koji joj je trenutno najveća prijetnja. Njihov pakt radi joj o glavi. Ipak, najveći će se dio HDZ-ovih birača vjerojatno pasivizirati, što bi moglo podsjetiti na situaciju iz vremena trećesiječanjskih izbora 2000.

Milan Bandić svoj rezultat može podebljati privlačenjem po desnici raspršenih glasova, u lepezi od Hebrangovih do Tuđmanovih birača.

Glasove će pokušati dobiti na generalnom nezadovoljstvu građana političkim strankama, inzistirajući na svojoj navodnoj nezavisnosti. Premda je kampanja za prvi krug pokazala da su stranački kandidati superiorni nestranačkim populistima.

Nadalje, u lovu na desne glasove Bandić će, pokazuju njegove reakcije u izbornoj noći, pokušati reprizirati Sanaderovu izbornu taktiku - žestok udar na SDP. Možda na Josipovića nasrne i za HDZ-ove jastrebove tipičnim raspirivanjem straha od povratka komunjara na vlast!?

Na koncu, izjave iz Bandićeva stožera da će za drugi krug "dići vojsku i branitelje" pokazuju ne samo otklizavanje na ekstremnu desnicu nego i posezanje za nedemokratskim, pučističkim sredstvima. To je izjava za državnog odvjetnika.

Ovde možete pogledati izvorni tekst

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво