Jelena Lovrić: Ustaški natpisi kompromituju celu Hrvatsku

Nereagovanje hrvatske države na isticanje ustaškog natpisa u Jasenovcu, mestu ustaške fabrike smrti, teško kompromituje celu Hrvatsku, piše zagrebački "Jutarnji list".

Komentatorka tog lista Jelena Lovrić konstatuje da ćutanjem o Jasenovcu hrvatski državni vrh sramoti sebe i celu hrvatsku državu, kao i da je, kako navodi, ustaški pozdrav ispisan na spomen-ploči u Jasenovcu "perverzna provokacija".

"Ustašluk se vratio u Jasenovac, preko dobro poznatog ustaškog pozdrava 'Za dom spremni', koji je ispisan na jednom lokalnom spomeniku. Reč je, svakako, o perverznoj provokaciji, tim malignijoj jer se cela oficijelna država pravi luda. Nereagovanje na isticanje ustaškog natpisa u mestu ustaške fabrike smrti teško kompromituju celu Hrvatsku", navodi autorka.

Prema njenim rečima, prva se osramotila HDZ-ova načelnica Jasenovca, koja u tabli sa ustaškim pozdravom, kako je rekla, ne vidi ništa sporno.

"Reč je o moralnom idiotizmu, koji relativizovanjem činjenica, tvrdnjama da je na spomeniku ispisan tek Hrvatskih odbrambenih snaga legalni pozdrav, jednu tešku svinjariju pokušava da predstavi kao normalnost. Ustaški pozdrav u Jasenovcu normalan je po prilici kao što bi bile normalne četničke insignije na Ovčari. Osobi koja ni takve elementarne stvari ne može da razume nije mesto u politici", smatra Lovrićeva.

U kontekstu drugog "nepodnošljivog blama", Lovrićeva navodi premijera Andreja Plenkovića, koji već mesec dana ne reaguje na profašističko znamenje.

"O sramoti u Jasenovcu nije rekao ni reč, još manje da bi doneo odluku o uklanjanju ustaškog pozdrava. Plenkovićeva umerenost više nije dovoljna, premijer u ovakvim stvarima mora pokazati odlučnost. S vremenom njegovo će ćutanje postati problem veći od pojavljivanja ustašlukom zatrovane ploče u Jasenovcu", navodi Lovrićeva.

Treća se, smatra Lovrićeva, sramoti predsednica države, koja svojim ponašanjem stvara utisak o blagonaklonosti Hrvatske prema istorijskom revizionizmu.

"Slikajući se sa problematičnim zastavama, kao i crnokošuljaškim manekenima, zbunjuje javnost. Ako može kriva šahovnica, onda, valjda, može i ustaški pozdrav u Jasenovcu", navela je Lovrićeva.

Njen zaključak je da nepodnošljivim i moralno skandaloznim ćutanjem o Jasenovcu čelnici države sramote sebe, ali i celu Hrvatsku.

Pre tačno mesec dana, 5. novembra, u centru Jasenovca, na zgradi dečjeg vrtića na Trgu kralja Petra Svačića postavljena je spomen-ploča u znak sećanja na 11 poginulih hrvatskih veterana, pripadnika 1. satnije "Ante Paradžik" Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS).

Spomen-ploču su postavili veterani HOS-a Jasenovca i Udruženja dobrovoljaca HOS-a grada Zagreba.

Ispod imena poginulih HOS-ovaca, na dnu table je službeni okrugli znak HOS-a sa pozdravom iz NDH "Za dom spremni".

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се