Svetska ekonomija srlja u ponor?

Svetske berze su u grču. U Londonu, Njujorku, Šangaju i Frankfurtu ista priča – vrednost akcija pada, a cena nafte dostiže svoju najnižu vrednost od 2003, dok raste strah da će recesija u Kini povući na dno i celu svetsku ekonomiju.

Da bi došlo do sudnjeg dana svetske ekonomije, potrebno je da i ostatak sveta bude zreo za sopstvenu krizu i da se pokrene mehanizam koji bi problem sa istočne Azije preneo i na ostatak sveta.

Događaji od protekle tri nedelje koji bi proizveli krizu nalik onoj iz 2008. godine za sada su samo u domenu pretpostavke. Ali, ukoliko se uslovi za krizu ispune, mogli bi da izazovu novu ekonomsku pandemiju.

Posle svega, to je suština globalizacije. Nacionalne ekonomije su mnogo više povezane nego što su bile pre pola veka, kada su kontrola kapitala, trgovinska ograničenja i široka javna svojina štitile nacionalne ekonomije. Danas, promene u političkoj filozofiji i tehnologiji mnogo su manja prepreka za slobodan protok dobara i gotovo nijedna za slobodan protok novca.

Kada god neku zemlju zadese problemi, postoji rizik od zaraze. To se 1997. godine desilo na Tajlandu, kada je došlo do kolapsa nacionalne valute – bahta, što je dovelo do domino efekta u jugoistočnoj Aziji.

Ovo se takođe pokazalo tačnim za ono što je izgledalo kao lokalni problem u SAD. Ben Bernanke, tadašnji direktor Federalnih rezervi, odbacio je 2006. godine tvrdnje da problemi sa hipotekarnim zajmovima za klijente sa niskom kreditnom sposobnošću nisu pretnja ni ekonomiji SAD, a kamoli svetskoj. Kako je samo pogrešio!

Direktna izloženost Britanije prema Kini jeste relativno skromna. Kina se ne nalazi ni među prvih pet vanevropskih tržišta i samo četiri odsto dobara i usluga iz Ujedinjenog Kraljevstva završe u Kini. Ako kineska ekonomija udari u zid, neka zanimanja će biti ugrožena, ali to neće biti ni približno ozbiljno kao recesija koja bi zahvatila SAD i evrozonu. Amerika je mnogo više u igri, mada njen izvoz u Kinu učestvuje sa svega jedan odsto BDP-a.

Britanske banke su, međutim, druga priča. Banke kao HSBC i Standard čarterd imaju mnogo pozajmica u Kini, toliko da su pod većim rizikom nego neke države, ukoliko zajmovi postanu nenaplativi, a Kina poseduje planinu lošeg duga.

Evo kako bi se kriza ispoljila. Jedan način, po ekonomisti Narimanu Behravešu, jeste kada bi Peking prestao da daje potporu svojoj valuti, juanu. Rezultat toga bi bio devalvacija juana 15–20 odsto, što bi učinio kineski izvoz jeftinijim, ali bi poskupela roba svih drugih zemalja u svetu.

Ovo bi dovelo do otvorenog rata valuta. Sve ostale zemlje bi uzvratile i SAD bi uvele trgovinske sankcije na kinesku robu. Deflatorni pritisak bi se intenzivirao dok bi azijske zemlje zatrpale ostatak sveta svojim viškovima u proizvodnji.

Britanska industrija čelika je to već osetila. Kina proizvodi više čelika nego što je potrebno za sopstveni ekonomski rast, čime obara cenu. Britanski proizvođači smatraju da je nemoguće takmičiti se sa tim.

To bi, međutim, bio samo početak uništenja. Mnoge zemlje teško su zadužene u dolarima. Kina ima nominovan dug od hiljadu milijardi dolara. Ukoliko juan i ostale valute rastućih tržišta devalviraju, onda će vrednost dolarskog duga rasti, stvarajući ozbiljan pritisak i nepodnošljiv teret na najranjivije.

Žu Min, zamenik direktora u Međunarodnom monetarnom fondu, objasnio je na forumu u Davosu šta bi moglo da se dogodi. Jednostavno, svi investitori bi istovremeno pohrlili da napuste tržište. Likvidnost svetske ekonomije bi nestala, istakao je Žu dodavši da to plaši sve.

To je svakako istina. Oko betonskog bunkera koji ugošćava Svetski ekonomski forum u Davosu, "gospodari univerzuma" tiho proveravaju novosti sa berzi na svojim tabletima i pametnim telefonima.

Izvršne direktore multinacionalnih kompanija ne treba podsećati na globalnu povezanost tržišta. U suprotnom, dobitnici Nobelove nagrade imali bi na delu teoriju haosa.

Jedna od ideja teorije je da naizgled male stvari mogu da dovedu do velikih posledica – lepet leptirovog krila sa jednog kraja sveta izaziva uragan na drugom. Kina je veoma veliki leptir.

Preveo: Nemanja Kesić

broj komentara 14 pošalji komentar
(nedelja, 14. feb 2016, 10:28) - anonymous [neregistrovani]

virtualni svet

primedba za komentar "virtualni svet".
Sta vredi ako neka fabrika proizvodi robu, a nema trziste da proda. To sto akcije skacu (ili padaju) je vezano za analize (nekad i fantazije) da je proizvod konkurentan (nekonkurentan), da ima (ili nema) veliko trziste.

(subota, 23. jan 2016, 09:07) - Dragan Stanković - Stane [neregistrovani]

Kapitalizam

Kapitalizam kao sistem je nemoćan pred problemom izbeglica.

(petak, 22. jan 2016, 14:39) - Еуроскептик [neregistrovani]

Одг:Енигма

Да, државе су дужне, а одговор на питање ко је онда поверилац, треба тражити код оних 62 милијардера који би све благо овог света да приграбе.И тад би им било мало!Они се међу собом боре да преотму "Ту сићу" и све поделе на десетак имена.Кад би се и то догодило мало би им било!Борба се наставља док све не буде у рукама једног БОГА!

(petak, 22. jan 2016, 14:38) - anonymous [neregistrovani]

re; Laz..

potpuno ste u pravu.....zivot nas obicnih ljudi ostaje isti.....I kada bogatasi uzimaju profit na bilione - nama se pise bas isto I mislimo kako nam je dobro.....
problem je u tome sto je novac - citaj bilioni skoncentrisan kod malog broja ljuti I tako stoje bilioni na papiru....itd.......
uvjek se sjecam kako je jedan moj poznanik dosavsi ovdje, zavrsio razliku fakulteta I dobio posao u banci bio sav sretan I falio koliko banka ima prihoda itd.....a ja ga pitam konkretno sta on ima od toga.....pogledao me I nije komentarisao......sada cujem kako prica da zeli u penziju jer mu je svega dosta I da ostatak zivota provede u Srbiji......u vecini velikikih trgovinskih centara, bankarski teller, radnici su na minimalcu a oni biljeze profit na bilione......itd.....

(petak, 22. jan 2016, 14:29) - Markovljev [neregistrovani]

Virtualni svet

Berze su najveća prevara sveta koja je izmišljena u SAD.Ako izgradim fabriku za 1.000.000.- dinara ona bi trebalo stalno da ima tu vrednost minus amortizacija, plus opravke i nove tehnologije plus inflacija.To je logično i to je jedina istina.Na berzi se sve okreće oko nerealnih (virtualnih vrednosti) i takva fabrika prodajom akcija može kobajagi da vredi i deset puta više ili manje što je najveća prevara.Guverner česke narodne banke je priznao da slabljenje češke krune kao valute radi virtualnim štampanjem novca.Taj novac nema zlatnu podlogu i možete ga štampati neograničeno, a time se podkopava svetska ekonomija.To isto je sa Eurom za pomoć Grčkoj i zato to jedng dana mora pući i vratiti se na stvarne vrednosti, Vrenost će imati ona pomenuta fabrika koja proizvodi robu a ne berza koja okrada svet izmišljenim vrednostima.Hvala na prostoru.

(petak, 22. jan 2016, 13:48) - Alija Sirotnaović [neregistrovani]

Laž

Sve je laž nasi životi su laž, 62 čoveka slovima šesdesetdva imaju 1456 milijardi dolara oni ne žive na ovom planetu sa nama.A mi udaramo u ovu nesreтnu tastaturu nadajući se da će neko pročitati.Se vlade sveta piju vodi sa izvora zatrovane su istim virusima.Oni sede na nekim samitima na nekim okruglim stolovima pričaju nke priče ami čekamo da meso na akciji kada vidimo da je svinjetina na popustu od 30 posto oči nam zasijaju kao da mo doblil na lutriji.A oni nas gledaju sa neke kule i smeju nam se kako se plašimo ekonomske krize.Pa zar možemo lošije živeti dal svetska ekonomija otišla u ponor il ne otisla mi opet moramo čekati ono meso na popustu.jedina nam uteha ostade smrt kako rekoh sve je laž osim smrti tamo idemo svi jednaki bar se tako nadamo ako i tamo nisu ovih 62 već neke veze navezali.

(petak, 22. jan 2016, 13:22) - anonymous [neregistrovani]

Cinjenice

Cinjenice su da je to nama mnogima u Srbiji vec po odavno poznato. Uzalud dobro namerna iskrena upozorenja u nasim komentarima da bezimo od ambisa u koji naprosto srlja zapad i EU. Istorija nas uci sta to sve dovodi do ekonomske krize i sta sledi kad ona dodje. Morali smo nesto nauciti iz svega toga za dobro nasih gradjana i nase dece i na kraju nase zemlje i svih njenih gradjana. Jos nismo zakasnili za donosenje ispravnih odluka, i duboko se nadam u interesu svih nas da ce one i biti donesene.

(petak, 22. jan 2016, 11:52) - anonymous [neregistrovani]

Koje manipulacije i nikada kraja !!!

Da da planeta nam se rastura udarice neki Meteorit pa bicemo potopljeni a krave su krive sto se topi led jer prde previse. Sve se vodi u veliku manipulaciju i traze dobre resurse kojeg ima na pretek pa krenu u akciju rata i kupovine a onda kad napune svoja skladista e onda ide druga cena i sve tako redom. Od skoro 100$ za barel sad su pali na 28 a prodaje se i po 25$ na crnom trzistu Uffffffff to je djabaluk.Bice toga jos vise !

(petak, 22. jan 2016, 11:49) - Миљан Кос [neregistrovani]

Истина

Диван текст и сјајно предочена ситуација у свету!

(petak, 22. jan 2016, 11:17) - anonymous [neregistrovani]

Prosto cudim

Onda mi zaista nije jasno kako to nasi politicari obecavaju neki rast ove i iducih godina ? Najverovatnije racunaju da je ovo tema koja ne izaziva interes obicnih gradjana pa shodno tome i odvaljuju cifre koje gode uhu naseg gradjanina. A ako se i ne razumeju u cifre, onda bar da im (gradjanima) na uvo zvuci kao nesto dobro.