"Upomoć, Saudijci nameravaju da pomognu muslimanskim migrantima!"

Saudijski monarh najavljuje da će Evropi pokloniti 200 novih džamija. Dok još imamo vremena, to bi trebalo da shvatimo kao opasnu pretnju.

Činjenica da Saudijska Arabija, jednako kao i bogati Emirati u Persijskom zalivu, ni u snu ne namerava da podari azil muslimanskoj braći i sestrama iz Sirije ili Iraka, vrlo je interesantna za Evropu.

To je informativno koristan, iako u operativnom smislu malo relevantan element za rešavanje aktuelne migracione krize.

Naprotiv, u skoroj budućnosti se kao mnogo važniji može pokazati poklon koji je 79-godišnji saudijski kralj Salman ibn Abd el Aziz el Saud najavio kao svoj znak solidarnosti sa izbeglicama.

Za stotine hiljada muslimana koji se ovih dana i nedelja ulivaju u Nemačku, saudijski monarh bi velikodušno i na ho-ruk hteo da podigne 200 novih džamija između Flensburga i Pasaua.

Nije isključeno da kralj ima sličan plan i za Austriju, da i nas integriše u takvu vrstu spiritualnog Maršalovog plana na saudijski način.

To treba razumeti tako jasno kako je i izvorno izrečeno: Kao otvoreno opasnu pretnju.

Jer, gde god je Saudijska Arabija van svojih granica finansirala podizanje džamija, od Balija do Bosne, svuda se u nastavku razvijala posebno radikalna vrsta islama, koju su širili izrazito radikalni propovednici.

U Sarajevu je, na primer, 2000. godine parama iz Rijada podignuta najveća džamija u južnoj Evropi.

Od momenta izgradnje, ona kontinuirano deluje kao tvrđava bosanske vahabitske scene i najvažniji centar regrutacije Islamske države na Balkanu.

U selu Gornja Maoča, još jednoj vahabitskoj tvrđavi u Bosni, životni uslovi već sada imaju više sličnosti sa onima na teritoriji pod kontrolom Islamske države nego onima u Evropi. Žene su tamo stvorenja nižeg reda – a to je Bosna, Evropa.

Da tih novih 200 džamija u srcu Evrope ne mogu biti od velike pomoći da se novim Evropljanima koje smo dobili sa Bliskog istoka brzo prenesu zapadne vrednosti, razume se samo po sebi.

Teško da će ih one učiniti senzibilnima za društvene detalje kao što su jednaki položaj žene i muškarca, poštovanje liberalnog principa seksualne orijentacije, ili odvajanje religije i države.

Umesto toga, one će se, po ubrzanom postupku, razviti u magnete za hiljade mladih muškaraca koje sada pozdravljamo srdačnim natpisima "Refugees welcome".

Koliko migranata zna da čita i piše?

Pođimo od pretpostavke da razumeju gest dobrodošlice. No, svejedno ostaje pitanje koliko njih to uopšte može da pročita.

Prema neformalnim procenama humanitarnih organizacija, pridošlice su u velikom broju analfabeti – čak do 50 odsto mladih Avganistanaca u Austriji, do 20 procenata onih koji tvrde da su iz Sirije.

Nije na odmet napomenuti da je u Siriji pre rata funkcionisao dobro organizovani školski sistem, pa je zbog toga tamo relativno malo analfabeta i više obrazovanih u odnosu na druge zemlje porekla.

Ko ne zna da čita i piše ima tačno nula šansi da ovde dođe do nekog posla.

Zbog toga se može očekivati da će dobar broj mladih muškaraca, onih koji su trenutno tako "welcome", u nekoliko sledećih godina doći u fazu gorkog razočaranja.

To je onda egzistencijalni momenat za 200 saudijskih džamija! Tog trenutka one bi se s personalom i ideologijom našle pri ruci tim ljutitim mladim ljudima, da ih privedu pravoj veri, da im pomognu da artikulišu svoje nezadovoljstvo. Najkasnije tada, imamo zaista veliki problem. I ne, ne mora se biti paranoičan.

Političar Slobodarske partije Austrije ili član Pegide primetio bi kakve smernice razvoja se trenutno postavljaju.

Može nam se dogoditi upravo ono što je jevrejski mađarski pisac i nobelovac Imre Kerteš nedavno napisao:

"Zbog svog liberalizma, koji se pokazao kao infantilan i autodestruktivan, Evropa bi uskoro mogla propasti. Svojevremeno je Evropa proizvela Hitlera, i odonda se čini kao da je od sramote izgubila glavu za sve racionalne argumente. Širom smo otvorili vrata islamu... To se uvek završava na isti način: Jedna civilizacija postiže stadijum prezrelosti, gde ne samo da više ne može da brani, već iz nekog naizgled neshvatljivog razloga još odgaja i hrani vlastitog neprijatelja koji će joj zadati odlučujući udarac". (Imre Kerteš, "Poslednja misao").

Nemačka i Austrija upravo pokušavaju da dokažu da to nije tako.

Kancelarka poletno tvrdi: "Ma, mi to možemo!".

"Pomoć" iz Saudijske Arabije neće pritom biti od velike pomoći.

Prevela Vesna Knežević, dopisnik RTS-a iz Beča

broj komentara 16 pošalji komentar
(nedelja, 18. okt 2015, 16:05) - Miso [neregistrovani]

Bolje fabrike otvoriti

Bolje da pomognu izbjeglicama sa izbjeglickim centrima i finansiranja za integraciju u D ili Austriji.
Od dzamija se ne moze zivjeti. Ni od kucnog zida se ne moze zivjeti. Bolje da Saudijska Arabija ovtori neku fabriku da ljudi rade. Nece od zidova zivjeti.

(nedelja, 27. sep 2015, 09:48) - MIRJANA [neregistrovani]

dzamije!!!

Oni da su hteli da se mole otishli bi u Meku ne u Evropu!!!

(ponedeljak, 14. sep 2015, 12:51) - глас разума [neregistrovani]

ово личи на објаву рата

Мислим да би Европа требала добро да се замисли... доскоро су се сви смејали мапама које је ИД објавила и на којој је готово цела Европа територија ИД. Међутим сад је све мање оних којима су такве мапе смешне, очито је да је ђаво однео шалу.
Ова изјава Саудијског руководства личи на објаву рата хришћанској Европи у којој је хришћанство знатно ослабљено задњих 50ак година. Имајући у виду одакле ИД оружје и новци, као и колико су све америчке мере против Исламиста неефикасне, а како је то својевремено изгледало лако против Садама и Гадафија. Уколико уклоне и Асада, врата за ИД ће бити широм отворена за поход ка Европи. Ипак Европа још држи све карте у својим рукама и из ове тешке ситуације је може извадити само руски џокер. Али је потребно да Европа заигра са тим џокером пре него што буде прекасно за то. То је трка са временом коју ће Европа изгубити ако не промени свог стратешког партнера у веома веома блиској будућности.

(subota, 12. sep 2015, 01:40) - anonymous [neregistrovani]

Da nije opasno

Bilo bi smesno, lose nam se pise.

(petak, 11. sep 2015, 23:38) - anonymous [neregistrovani]

jednostavno,...

treci veliki svijetski sukob , nece nikada poceti ,da bi neka sila krenula da osvaja svijet ,oruzjem i okupacijama. To ce se upravo desiti ,sa mijesanjem (nasilnim) stanovnistva u Evropskim drzavama,nemirima ,radikalizmom omladine prvenstveno ,nije bitna vijera vise ,sve je isto zatrovano ,gradjanskim nemirima i paljenjem svega zivog ,sa prenosom iz drzave u drzavu.

(petak, 11. sep 2015, 21:38) - anonymous [neregistrovani]

Коначно

Да прочитам нешто паметно на овом сајту, и да неко напише праву истину о мигрантском таласу који прети европској култури. Буђење Европо, звона звоне али их не чујете

(petak, 11. sep 2015, 20:48) - anonymous [neregistrovani]

Evropo..!

Probudise dok jos nije kasno. Demokratije na svetu nema i ne moze je biti i ne zanosite se. Ne dozvolite da Vas nasamari Amerika i Saudi Arabija. Ocigledno je da je Evropa u krizi i da je sada najvaznije da se radi razumno a demokratiju i jednakost zaboravite jer je to samo varka i laz!

(petak, 11. sep 2015, 20:48) - anonymous [neregistrovani]

veoma cinican clanak 2

ti sto su u katru su na privremenom radu ko sto si i sam rekao nisu dosli da se nasele u njega!

(petak, 11. sep 2015, 19:58) - anonymous [neregistrovani]

E, svasta

pa mnogo bolje i korisnije bi bilo da se sa tim novcem izgrade privremeni smestaji za izbeglice (dolazi zima) .

(petak, 11. sep 2015, 19:51) - anonymous [neregistrovani]

Iskljucivo

Iskljucivo se moze prihvatiti pomoc u novcu za koji Saudi Arabija nece imati pravo ista da uslovljava. Ponajmanje dzamije.