Читај ми!

Petak je dan promene vremena – hoće li osveženje biti dramatično

Meteorolog Nedeljko Todorović rekao je za RTS da će se toplo i suvo vreme zadržati do petka, s tim da će već u četvrtak biti nagoveštaja promene vremena.

Nedeljko Todorović je, gostujući u Beogradskoj hronici, rekao da promena vremena koja predstoji neće biti dramatična, sa velikim padom temperature, već blaže izražena.

Prema njegovim rečima, letnje dnevne temperature zadržaće se do petka. Biće i 30–32 stepena tokom dana. 

"Prvi nagoveštaj promene biće u četvrtak kao umereno naoblačenje, u svim mestima biće suvo, možda negde bude simbolične kiše", rekao je meteorolog.

Petak je, kaže, dan promene kada će u našu zemlju stići hladniji vazduh iz srednje Evrope. Na severu zemlje u petak će biti za četiri-pet stepeni svežije, a u ostatku Srbije u subotu.

"Ostaće maksimalne temperature između 20 i 25 stepeni, što su prosečne vrednosti za sredinu i drugi deo septembra", naveo je Todorović.

Dodaje da su velike amplitude temperature u septembru i oktobru karakteristične za našu klimu.

"Juče je bila najmanja amplituda, ali je najveća na primer u Zaječaru, Leskovcu, Užicu gde je bilo pet-šest stepeni ujutru, a danju 30. Lokaliteti odlučuju o tome, to je karakteristika rane jeseni – dnevne temperature primerene leti, a jutro primereno jeseni", kaže Todorović.

Meteorolog RHMZ-a dodaje da će do sredine oktobra biti "toplija varijanta jeseni".

Kada je reč o zimi, Todorović kaže da ne mora da znači da će zima biti hladna ako je leto bilo jako toplo.

"Veza toplog leta i hladne zime je 60 odsto, to su šanse da bude hladnija zima. Možda period 10–15 dana da bude hladnije, a ostalo mlaka zima", dodao je meteorolog.

Govoreći o UV zračenju, Todorović navodi da je ono prilično niskog intenziteta poslednje tri godine. Dodaje i da se većina velikih pandemija javljala u periodu minimuma sunčeve aktivnosti, kad je UV zračenje slabo.

Prema njegovim rečima, veća je verovatnoća da sledeće godine UV zračenje bude jače. 

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво