Smanjena aktivnost sunca prija razvoju virusa

Opasne vremenske pojave mogu da ugroze materijalna dobra ali i da pogoršaju zdravlje hroničnih bolesnika. Zbog toga su upozorenja RHMZ-a i meteoalarmi postali naša svakodnevnica, kaže za RTS meteorolog Nedeljko Todorović.

 

Prema rečima Nedeljka Todorovića da su meteoalarmi potrebni pokazuje i broj poziva građana kada su vremenski uslovi nepovoljni.

"Tačno se vidi da su upozorenja potrebna kada su velike vrućine ili hladnoće. Kad je napolju 35 stepeni a znamo da je temperatura ljudskog tela oko 36 stepeni onda  takve temperature ne mogu da  prijaju", kaže Todorović.

Potencijalno opasne meteorološke pojave o kojima obaveštava RHMZ su usklađene i sa evropskim meteoalarmima.

"Sada je aktuelan narandžasti meteoalarm za temperature veće od 35 stepeni. Ovo leto je inače prosečno toplo sa malim brojem dana u kojim će temperatura biti veća od 35 stepeni. Do sada smo u Srbiji imali  svega pet takvih dana, u Beogradu ni jedan", rekao je Nedeljković.

Kada govorimo o subjektivnom osećaju tokom leta da je toplije nego što jeste, Todorović kaže da se tu radi o kombinaciji temperature i vlažnosti vazduha. Što je vlaga veća to je sparnije pa i opasnije za ljudski organizam", kaže Todorović.

Slabo UV zračenje "prija" razvoju virusa 

Kada je reč o pandemiji koronavirusa koja je pogodila ceo svet, Todorović kaže da pandemije nisu retka pojava kada je sunčeva aktivnost smanjena što je i sada slučaj.

"Sunce diktira sav život na Zemlji. U najvećem broju slučajeva pandemije su se i u prethodnom periodu dešavale kada je Sunčeva aktivnost bila smanjena a UV zračenja na minimumu. Na UV zračenje pored Sunca utiče i oblačnost. Oblačnost sprečava sprečeva UV zračenje zbog čega ga ima manje zimi kada je oblačnost veća. Poslednje 2,5 godine je UV zračenje veoma slabo iako u poslednje vreme pokazuje tedenciju porasta pa se nadamo da će situacija biti bolja uz druge aspekte", objasnio je Todorović.

U narednom periodu Todorović kaže da se očekuje suvo i toplo vreme uz povremena kratkotrajna osveženja.

"U utorak na sredu mogući su lokalni pljuskovi ali nas očekuje dugotrajan suv period bez većih padavina", rekao je za RTS meteorolog Nedeljko Todorović.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво