Građani često zovu RHMZ, meteorolozi nemaju uvek odgovor

Meteorolog Nedeljko Todorović kaže za RTS da do 20. januara neće biti padavina, a nakon tog datuma očekuju se kiša i sneg, ali bez većeg zahlađenja. Građani često zovu Hidrometeorološki zavod, kaže Todorović, ali i ističe da ne mogu uvek da daju pouzdan odgovor.

Klimatološko odeljenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda danas je objavilo prognozu za prvih pet meseci ove godine.

To su okvirni podaci, međutim, u tim prognozama se ne daju detalji, ističe Nedeljko Todorović.

Prognoza pokazuje da do 20. januara padavina neće biti na području Srbije: Biće suvo, ujutru sa mrazom, u kotlinama sa maglom, danju vedro.

Nakon tog perioda cirkulacija nagoveštava padavine, i kišu i sneg, ali bez ozbiljnijeg zahlađenja, rekao je Todorović.

Na pitanje da li nas očekuje ledeni februar, kao 2012. godine, Todorović kaže da je prognoziranje ekstremnih događanja – lutrija.

"Naša saznanja o procesima u atmosferi ne dopiru tako daleko da bismo mogli da kažemo da će 10. marta da pada sneg, ali znamo da je srednji datum poslednjeg snega 23. mart", rekao je ovaj meteorolog.

Građani, kaže, često zovu RHMZ. "Prema onome što znamo, tako odgovorimo", rekao je Todorović, a na pitanje šta kažu građanima koji organizuju venčanje odgovara: "Ja kažem da će biti kiša, jer je onda rodna godina".

Komentarišući zagađenje u gradu, Todorović je rekao da leti vozi bicikl, a zimi pešači i koristi gradski prevoz.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 10. jan 2020, 10:52) - Čekerka [neregistrovani]

Dnevni izveštaji o snežnim pokrivačima na planinama u Srbiji

Poštovani,

primećujem da u izveštajima o visini snežnog pokrivača na planinama u Srbiji nema planine Kukavice, koja posle Kopaonika ima najviši snežni pokrivač.
Konkretno, u današnjem izveštaju RHMZ Kopaonik je na 70 cm, Kukavica 59 cm, Stara Planina 50 cm....
U informativnim emisijama u delu vremenske prognoze planina Kukavica se ne pojavljuje u izveštaju o visini snežnog pokrivača.