Koju opkladu o klimi ne bi trebalo da odbijete

Leto u Srbiji bilo je ekstremno toplo iako nam po subjektivnom osećaju deluje da možda nije bilo toliko strašno, rekao je za RTS meteorolog Vladimir Đurđević iz Instituta za meteorologiju. Ističe da se proces globalnog zagrevanja dešava već decenijama i da se smanjuje broj mraznih i hladnih dana.

Danas stiže jesen a Vladimir Đurđević je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a objasnio da je to trentak kada bi se, ako bi se uzeo končić iz centra Sunca i počeo da se polači po ravni po kojoj se Zemlja kreće oko Sunca, on pao na naš ekvator.

"To je taj trneutak kada mi proglasimo da je došla jesen", rekao je Đurđević i dodao da je tada skoro pola dan a pola noć, ali je ravnodnevnica ipak 26. septembra zbog uticaja atmosfere koja prelama Sunčeve zrake.

Na pitanje da li je prethodno leto bilo najtoplije do sada, Đurđević je rekao da u Srbiji nije ali da može da se desi da je bilo u prva dva ili tri. Kada je reč o Evropi, navodi da je bilo probijanja maksimalne izmerene temperature u desetak gradova.

"Mi smo se izgleda toliko navikli na topla leta da nam ovo leto možda po tom nekom subjektivnom osećaju nije bilo toliko strašno", naveo je Đurćević.

Dodaje da, kada se poredi naše leto sa nekim letima dvadesetog veka koja su bila bliža stabilnoj klimi i kada se naprave neke kategorije, ona je prethodno leto u Srbiji bilo ekstremno toplo.

To možda nije delovalo tako, kaže Đurđević, zbog prvog dela leta koji je bio sa mnogo kiše i oblaka, a u avgustu je bio intenzivniji toplotni talas.

Kada je reč o hladnijem vremenu prethodnih dana, Đurđević je rekao da se dešava da mrazevi porane i da je ovo doba godine kada se mogu očekivati jutarnje temperature ispod nule.

Kada je reč o porastu temperature i promeni klime, Đurđević navodi da se smanjuje broj mraznih dana i hladnih dana.

Dodaje da se proces globalnog zagrevanja dešava već decenijama i da su se neki klimatolozi kladili sa prijateljima i poznatim ličnostima koji nisu verovali da će svaka naredna decenija da bude toplija od prethodne.

"Ako vam neko ponudi takvu opkladu, to je vrlo izvesno", poručio je Đurđević i objasnio da se decenijama unazad nije dogodilo da je desetogodišnji period bio hladniji od prethodnog.

Upozorava i da je veliki problem podizanje nivoa mora jer postoje ogromni gradovi sa velikom infrastrukturom koji su na obalama okena i podizanje nivoa mora za metar za te gradove znači veliki broj ljudi pod vodom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво