Jul topliji, avgust kao i prošle godine

Direktor RHMZ-a Jugoslav Nikolić kaže za RTS da će jun biti nešto kišovitiji nego prošle godine, jul topliji i suvlji, a avgust sličan prošlogodišnjem. Neće biti katastrofičnih scenarija, naglašava Nikolić.

Leto će, prema dugoročnoj prognozi RHMZ-a, biti prosečno vlažno i malo toplije, u proseku za jedan stepen u odnosu na višegodišnji prosek, rekao je Jugoslav Nikolić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Biće oko 23 do 34 kišna dana tokom letnje sezone, čak će biti prijatnije nego prošle godine, navodi Nikolić.

Dodaje da će jun biti nešto kišovitiji nego prošle godine, jul će biti topliji i suvlji, a avgust sličan prošlogodišnjem.

RHMZ od sutra očekuje stabilizaciju vremena, ponegde izolovane pljuskove i letnje temperature od 28 do 32 stepena.

"Takav karakter sunčanog vremena zadržava se i za vikend, i u toku cele naredne nedelje, sa maksimalnim temperaturama od 30 do 33, lokalno i do 35 stepeni", navodi Nikolić.

Objasnio je da su katastrofični scenariji, koji predviđaju ekstremno topla leta i ekstremno hladne zime, obično vezani za senzaconalizam medija i interese nekih lobi grupa.

"Otkazivanje aranžmana nije dobro po putnike"

Što se tiče turista koji sada, posle obilnih kiša, žele da promene termin letovanja koji su platili još početkom godine, direktor Jute Aleksandar Seničić kaže da u tom slučaju procedura nije dobra po putnike.

To su okolnosti koje niko nije mogao da predvidi i ne postoje takve vrste osiguranja koje bi nudile isplatu novca u slučaju loših vremenskih prilika, ističe Seničić.

Napominje da turisti moraju da otkažu ceo aranžman i to najmanje 60 dana pre puta da ne bi plaćali penale.

Ipak, navodi da postoje hoteli koji daju garancije za određen broj sunčanih dana i da su to obično tropski predeli, kao Hvar u vreme bivše SFRJ.

U tom slučaju hotelijeri vraćaju novac ako nema dovoljno sunčanih dana, ali to je prošlo vreme i takvih situacija ima sve manje, ukazao je Seničić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво