Zabelelo se u Srbiji, očekuje se povećanje snežnog pokrivača

U većem delu Srbije pada sneg, temperature su oko nule, a zbog obilnih snežnih padavina može biti problema na kolovozima. U "Putevima Srbije" tvrde da su sve važnije saobraćajnice prohodne. Na terenu je 2.200 putara sa više od 1.200 vozila, kamiona i mašina za čišćenje snega. Očekuju se nove padavine.

Padavine su tokom popodneva oslabile, ali prognostičari za večeras i sutra najavljuju još snega.

Ukupna visina snežnog pokrivača u subotu u većini mesta biće od 20 do 40 centimetara, a u brdsko-planinskim predelima preko 50 centimetara, samo na severu Vojvodine od pet do deset centimetara. 

Direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak rekao je za RTS da su sve važnije saobraćajnice prohodne. Kako je naveo, na snazi je četvrti stepen što znači da je angažovano oko 2.200 ljudi na čišćenju i posipanju soli. 

Pošto se najavljuju nove padavine, Drobnjak kaže da su putari spremni, da ima dovoljno soli i da se naročito vodi računa o važnijim deonicama i o prilazima turističkim centrima. 

Kada je reč o Ibarskoj magistrali, Drobnjak kaže da je taj put veoma opterećen. Apelovao je vozače da ne pretiču kamione koji čiste put i posipaju so i da imaju zimsku opremu.

Zbog novih padavina neprekidno se dežura u čačanskom štabu za vanredne situacije, ali ovaj snežni talas nije napravio probleme.

Načelnik gradskog štaba za vanredne situacije u Čačku Bratislav Zečević ističe da za sada nema nekih težih havarija ni na niskonaponskoj ni na visokonaponskoj mreži.

"Ceo grad ima električnu energiju", dodaje Zečević.

Sneg su spremno dočekali i putari u dragačevskom kraju, pa se sa čišćenjem krenulo još tokom noći.

"Dežurstvo je 24 sata u ovoj zimskoj sezoni. Imamo dovoljne količine agregata", naglašava Milija Milenković, direktor JP "Dragačevo putevi" Guča.

Zbog prošlog snežnog talasa vanredna situacija još je na snazi u opštini Ivanjica. Jači sneg ovoga puta je obišao taj kraj. Na planinama je napadalo petnaestak centimetara novog snega, ali su svi putni pravci prohodni.

Prema rečima zvaničnika u Novom Sadu, mehanizacija i ljudstvo u tom gradu su spremno dočekali sneg.   

"Gradsko zelenilo je u potpunosti spremno dočekalo današnje padavine. Danas u šest časova je izašla kompletna zimska služba našeg preduzeća koja se nalazi u okviru zimske službe koju čine i kolege iz 'Puta', 'Čistoće' i 'Parking servisa'", rekao je Tanjugu savetnik direktora za medije JKP "Gradsko zelenilo" Ivan Nožinić.

U Sremskoj Mitrovici i Inđiji službe od jutros rade na raščišćavanju. Ista situacija i u Šidskoj opštini.

"Sve su ulice čiste, posipamo so. Najkritičnije nam je na Molovinu gde je stalno stacioniran grejder, koji stalno kruži da bi taj putni pravac ostao čist", objašnjava Dragica Milić, šefica Odseka za infrastrukturu Opštine Šid.

Iz "Parking servisa" su potvrdili da su spremno dočekali snežne padavine, te da prvo čiste parkirališta na prioritetnim saobraćajnicama.

U Srbiji danas oblačno sa snegom, samo ujutru i pre podne na jugoistoku, istoku i u Banatu i sa kišom koja će se rano ujutru ponegde lediti pri tlu.

Očekuje se povećanje visine snežnog pokrivača u većini mesta za oko deset centimetara, osim na jugozapadu i u Bačkoj gde se očekuje manje. Duvaće slab i umeren, severni i severozapadni vetar.

Jutarnja temperatura biće od minus dva do dva stepena, a najviša dnevna od nula do četiri stepena.

U Beogradu je oblačno sa snegom. Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da ulice prvog prioriteta potpuno funkcionišu i podsetio da je to 1.800 kilometara saobraćajnica, kojima ide gradski prevoz.

Vesić je novinarima u Beogradu rekao da je jutros bilo manjih problema u saobraćaju koji se, kaže, dešavaju uvek kada pada sneg, ali da ni u jednom trenutku gradski prevoz nije obustavljen duže od 20 minuta.

"Imali smo probleme na svega oko 2,5 odsto linija, kada pogledate ukupan broj svih linija gradskog prevoza", rekao Vesić.

U "Beograd putu" kažu da su glavne ulice prohodne.

"Trenutno radimo drugi prioritet. Imamo 497 kilometara u tom drugom prioritetu i obzirom da za njega imamo rok 48 sati, trudimo se da što više uradimo", kaže Željko Maravić, rukovodilac zimske službe.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da postoji problem sa ljudima koji stave zimske gume i misle da mogu da se ponašaju kao da je avgust, što je svakako greška.

"Savet broj jedan – krenite bar 15 minuta ranije, pripremite vozilo, očistite vozilo. Morate da imate odličnu vidljivost, razmaglite stakla, očistite led", navodi Okanović.

Direktor Gradskog saobraćajnog preduzeća Radiša Momčilović rekao je ranije da je zbog snega bilo "samo sporadičnih problema" na pojedinim linijama, ali da se oni u "hodu otklanjaju".

Problema je najviše, kako kaže, bilo na potezu 300, odnosno na linijama koje voze za Ritopek, Grocku, Vinču, Boleč, Kaluđericu.

Na primedbe mnogih sugrađana koji dolaze iz Kaluđerice da su morali jutros do Smederevskog puta da pešače, jer se autobus na liniji 309 nije spuštao u to naselje, direktor odgovara da taj potez "ne drži GSP, već privatnici".

Problema je bilo i na Banovom brdu, jer u jednom momentu nije saobraćala linija 57, ali je problem rešen.

Na linijama koje saobraćaju prema Avali, kako kaže, nije bilo nikakvih problema. U dispečerskom centru GSP-a kažu da je bilo problema na linijama 65 i 66 na Severnom bulevaru, na linijama 77 i 74, ali da je nakon dvadesetak minuta uspostavljen saobraćaj.

Poteškoća sa gradskim prevozom bilo je i na Banjici na trolejbuskoj liniji 40 i 41, gde je zbog kvara trolejbusa saobraćaj bio u zastoju dvadesetak minuta.

Takođe, problema je bilo i u Nemanjinoj ulici, gde je zbog kvara tramvaja na raskrsnici sa ulicom Kneza Miloša saobraćajna gužva trajala oko sat vremena.

Prema izgledima vremena, do 31. januara, u petak i subotu oblačno sa snegom. Više padavina se očekuje u petak uveče i tokom noći ka suboti uz dalje povećanje visine snežnog pokrivača.

U subotu posle podne postepeni prestanak padavina. U nedelju ujutru mraz, tokom dana suvo i malo toplije. U ponedeljak oblačno sa kišom, u planinskim predelima sa snegom. Zatim od utorka oblačno i hladnije sa snegom.

Na putevima u nižim predelima može biti snega na kolovozu, što dodatno otežava već zimske uslove vožnje.

Prema poslednjim informacijama Auto-moto saveza Srbije, svi prilazi zimskim turističkim centrima su prohodni, putevi su očišćeni u punoj širini, ali na njima ima snega na kolovozu do pet centimetara, pa je, pored dobrih zimskih guma, obavezna upotreba lanaca.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво