Sneg ometa kretanje i vozila i pešaka, opasnost od poledice

Saobraćaj je otežan zbog velike količine snega koji bez prestanka pada više od dva dana. Putevi prvog prioriteta su prohodni, a radi se na čišćenju i ostalih saobraćajnica. Oprez i vozačima i pešacima zbog poledice i grana koje se obrušavaju na prolaznike i automobile.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja upozorava vozače da brzinu prilagode vremenskim prilikama i da nikako ne voze sa letnjim gumama.

"Manja je težina posledice ako vozite 40, 50, proklizite i udarite u drvo, nego ako vozite 70, 80, 90. Ako se utvrdi da je u nesreći učestvovalo vozilo sa letnjim gumama, vlasnik tog vozila će snositi svu štetu. Jako skupo može da vas košta ako imate letnje gume i izazovete saobraćajnu nesreću", ističe Okanović.

Automobile je neophodno dobro očistiti da se sneg koji sa njih pada ne bi topio na kolovozu, a vozači posebnu pažnju treba da obrate na pešake koji se kreću kolovozima.

Putarske službe su na terenu bile tokom noći, a čišćenje je nastavljeno od ranog jutra.

Prilazi turističkim centrima su prohodni, ali je neophodna zimska oprema. Ako krećete na put, obavezno sa sobom imajte vodu i hranu.

Za kamione sa prikolicom saobraćaj je potpuno zabranjen na prilazima Goču, Kopaoniku, ali i putevima koji vode u planinske predele Valjeva, Užica i Paraćina.

Put Kraljevo–Raška koji vodi kroz dolinu Ibra je očišćen.

Putevi u užičkom i zlatiborskom kraju prohodni

Svi magistralni putevi na području Zlatiborskog okruga su prohodni i saobraćaj se odvija bez zastoja, izjavio je za Tanjug direktor "Puteva Užice" Leka Korićanac.

Prema njegovim rečima, saobraćaj je danas dozvoljen na podučju Zlatiborskog okruga i kamionima i šleperima, a snega na kolovozu ima tek na pojedinim deonicama od dva do tri centimetra.

Svi putni pravci prohodni su i na području grada Užica, a radnici JP Niskogradnja imaju 24-časovno dežurstvo, kaže direktor JP "Užice razvoj" Nikola Maksimović.

"Soli i rizle ima dovoljno, a u čišćenje snega uključena je i dodatna mehanizacija. Čiste se i putevi na seoskom području, pa prigradski i gradski prevoz funkcioniše bez otkazanih polazaka", kaže Maksimović.

U Užicu noćas očekuju temperaturu do -20 stepeni, a putari će tokom noći posipati so i rizlu.

Prvi sneg u Jagodini i Pomoravlju, osim lepih zimskih ugođaja, doneo je i puno vode na ulicama, više pacijenata u Urgentnoj službi, a vozovi kasne do 60 minuta.

Iako sneg nije visok, na ulicama je puno raskvašenog, neočišćenog, vodenog snega, uključujući i glavnu ulicu. Od snega nisu očišćeni ni trotoari a ni pešački prelazi.

Na Železničkoj stanici u Jagodini kažu da "zbog snega i drugih problema" vozovi kasne iz oba pravca, i Begrada i Niša, 50 do 60 minuta.

Krenuti ranije na posao 

U pojedinim delovima Beograda ima više od 40 centimetara snega. Ulice prvog prioriteta, odnosno one kojima saobraćaju linije gradskog prevoza, uglavnom su prohodne i očišćene, što nije slučaj sa sporednim ulicama.

Darko Glavašević iz Sektora za vanredne situacije Grada Beograda rekao je za RTS da su putari radili i na delu puteva drugog prioriteta, a da je oko 2.500 ljudi angažovano na čišćenju.

Neke tramvajske linije jutros su kasnile, a nadležni savetuju da se, zbog vremenskih prilika, na posao krene ranije.

Opasnost sa drveća 

Potrebno je obratiti pažnju na drveće koje je opterećeno snegom, usled čega se lome grane i padaju na vozila i prolaznike.

Toga je najviše u ulicama Cara Dušana, Džordža Vašingtona, u Bulevaru oslobođenja, Severnom bulevaru, ali i ostalim beogradskim naseljima, kao i u drugim mestima u Srbiji.

Glavašević upozorava građane na poledicu koja se očekuje od večeras, jer so tada ne deluje.

"Mi ćemo tokom popodneva, kada padne temperatura, bacati i so i rastvor, ali može doći i do formiranja poledice", kaže Glavašević.

Čišćenje snega ispred svoje zgrade ili lokala je obavezno. Sneg nemojte bacati na kolovoz, već ga odlažite sa strane.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво