Rekordna temperatura za 27. oktobar u Beogradu

Temperatura od 26,2 stepena Celzijusova je izmerena u 14.00 u Beogradu, čime je oboren beogradski dnevni temperaturni rekord za 27. oktobar, saopštio je RHMZ. Neuobičajeno toplo vreme u Srbiji uzrokovala su izražena jugozapadna strujanja, fenski efekat vetra, kao i priliv toplog vazduha sa Mediterana i Severa Afrike, objasnila je Mirjana Gulan iz RHMZ. U Srbiji će sutra biti toplo, dok se popodne očekuje naoblačenje.

U Beogradu je oboren temperaturni rekord za 27. oktobar iz 2006. godine, kada je izmereno 26 stepeni Celzijusovih, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije.

Danas je u 14 časova izmerena temperatura od 26,2 stepena Celzijusova.

U Beogradu su kroz istoriju zabeležene i temperature od preko 30 stepeni Celzijusovih krajem oktobra, a najtopliji oktobarski dan bio je 2. oktobar 1932. godine sa 34,7 stepeni Celzijusovih, navode u RHMZ.

Imajući u vidu da su prosečne vrednosti maksimalne temperature za Beograd za kraj oktobra od 13 do 16 stepeni, a za početak novembra od 11 do 15 stepeni Celzijusovih, jasno je da su temperature trenutno znatno iznad poseka.

Iz RHMZ poručuju da će i jutarnje temperature u ovom periodu biti značajno više od prosečne vrednosti minimalnih temperatura.

Više uzroka toplog vremena, visoke temperature i sledeće sedmice

Neuobičajeno toplo vreme u Srbiji uzrokovala su izražena jugozapadna strujanja i fenski efekat vetra, navela je Mirjana Gulan iz RHMZ.

Objasnila je i da na temperaturu utiče i priliv toplog vazduha sa Mediterana i Severa Afrike.

Orografija Dinarida uzrokuje fenski efekat, koji doprinosi temperaturama iznad proseka za ovaj period godine, izjavila je Gulanova za Tanjug.

Očekuje se da će toplo vreme potrajati i sledeće sedmice, sa blagim padom od četvrtka.

Tada se takođe očekuju značajno više temperature od proseka za ovo doba godine, tj. više od 20 stepeni Celzijusovih.

U planinskim područjima prognozirani su i pojačani udari vetra, a padavine se očekuju lokalno.

Vreme sutra toplo, popodne naoblačenje

U Srbiji će sutra biti toplo, pre podne pretežno sunčano, a popodne se očekuje jače naoblačenje u zapadnim i severozapadnim delovima zemlje, koje će se uveče i tokom noći proširiti i na većinu ostalih krajeva, uslovljavajući ponegde kratkotrajnu kišu.

Duvaće umeren i jak, u košavskom području jugoistočni, a u planinskim predelima južni i jugozapadni vetar, povremeno sa udarima olujne jačine.

Jutarnja temepartura od šest stepeni na jugoistoku zemlje do 18 stepeni u košavskom područu, najviša dnevna od 21 do 26 stepeni.

I u Beogradu će biti toplo, pre podne pretežno sunčano uz prolazno umereno naoblačenje, a posle podne jače naoblačenje koje će tokom noći u pojedinim delovima grada usloviti slabu kratkotrajnu kišu.

Jutarnja temepartura oko 17 stepeni, najviša dnevna oko 26.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво