Kako se izboriti sa vrućinom

Promenljivo vreme sa dosta kiše u prethodnom periodu uticalo je i na trgovce, i na ugostitelje, ali i na zdravlje ljudi. Pravo letnje vreme i tropske temperature, koji su stigli sa zakašnjenjem, svi pokušavaju maksimalno da iskoriste kako bi nadoknadili propušteno.

Suncobrani, bazeni na naduvavanje, ovog leta bili su u senci kišobrana. Loše vreme sa skoro svakodnevnim pljuskovima uslovilo je pad prometa robe iz letnje sezone. Ipak, tropske temperature vratile su ih na udarne police.

"Ono što je jako primetno tokom ovih poslednjih par dana jeste i povećanje potrošačke korpe upravo u kategorijama gaziranih i negaziranih voda, sokova, alkoholnih pića i piva, ali i uopšte ponude letnje sezone", kaže Olivera Ćirković iz trgovinskog lanca Univereksport.

Promenljivo vreme uticalo je i da gradska kupališta više od mesec dana ne rade. Nadležni ne pamte goru sezonu.

"Od 45 radnih dana, gotovo 30 dana nismo radili, nismo mogli zbog vremenskih uslova da otvaramo bazen. Očigledno je da su se naši sugrađani uželeli bazena, više im je onih kiša i hladnijeg vremena preko glave. Tako da evo unazad nekoliko dana, kao i narednih sedam, osam dana, očekuju nas visoke temperature i mi očekujemo dobru posetu", rekao je Ivan Aksentijević iz Sportsko-rekreativnog centra "Tašmajdan".

Oni koji na kupališta ne mogu ili neće, žeđ mogu da ugase na nekoliko lokacija u gradu, gde su postavljene cisterne sa pijaćom vodom. One će u najtoplijem delu dana, od 10 do 18 sati biti na Trgu republike, na Trgu Nikole Pašića, na Zelenom vencu, kod Beogradskog sajma i u blizini Ušća.

Ponovo važi staro pravilo: Ko ne mora, neka ne izlazi napolje. Lekari posebno upozoravaju trudnice, koje su poslednjih dana česti pacijenti.

"Njima otiču noge, to je nešto što normalno prati trudnoću, pad pritiska, pojačana srčana frekvenca. To najčešće nije ništa opasno, ali mi treba da znamo kako da se ponašamo. Ukoliko imamo da je trudnica izgubila svest, treba da je okrenemo na levi bok", objašnjava Ivana Stefanović iz beogradske Hitne pomoći.

Topli talas i visoke temperature došli su nam iz Evrope, koja traga za načinima da se rashladi. Pa su u Nemačkoj, na primer, gde već danima temperatura nije padala ispod 35 stepeni, neki supermarketi omogućili potrošačima dvominutni boravak u hladnjači magacina za tri evra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво