Sneg u celoj Srbiji, saobraćaj otežan

U celoj Srbiji pada sneg slabijeg ili jačeg intenziteta. Saobraćaj je otežan i usporen. Problemi sa gradskim saobraćajem u Beogradu zbog proklizavanja autobusa. Vodostaj na Savi kod Šapca je u porastu. Pod vodom je nebranjeni deo ušća Drine u Opštini Bogatić. Na snazi su vanredne mere odbrane, proveravaju se nasipi i uvedena su stalna dežurstava, ali za sada je, kažu, sve pod kontrolom.

U Srbiji će danas biti oblačno i hladno, mestimično sa snegom, uz formiranje, odnosno povećanje visine snežnog pokrivača, a samo ujutru i pre podne na jugu i jugoistoku i sa kišom.

Jutarnja temperatura će se kretati između minus četiri stepena i nule, a najviša dnevna od minus jedan stepen na severu, do pet stepeni na jugu Srbije. 

Od jutros, na teritoriji cele zemlje padavine su sve intenzivnije. Rano jutros palo je do 15 centimetara snega, a tokom dana očekuju se nove snežne padavine i kiša.

Saobraćaj je otežan i usporen, a zbog vlažnih kolovoza i niskih temperatura mogući su poledica i slaba vidljivost, saopštio je Auto-moto savez Srbije.

Prema podacima iz "Puteva Srbije" sve putarske firme su u punoj pripravnosti i nema zastoja na važnijim pravcima koji se posipaju solju i rizlom. Najpre se čiste pravci prvog prioriteta.

Najviše problema prave teški kamioni koji ne poštuju zabrane, a jedan kamion se zapalio pa je bilo problema na auto-putu kod Pojata.

Prilazi zimskim turističkim centrima su prohodni, a i na ostalim putevima prvog i drugog reda nema vanrednih zastoja i prekida.

Apeluje se na vozače da obavezno imaju zimske gume, kao i lance u planinskim predelima, i da poštuju ograničenja brzine i drže odstojanje od vozila ispred.

Mole se građani, naročito stariji da ne izlaze po ovom vremenu bespotrebno, jer su padovi i lomovi česta pojava.

Vlasnici kuća, lokala i stanari zgrada treba da očiste sneg na trotoarima ispred objekata. Zbog konstantnih padavina, ulice, ali i trotoari, mogu biti klizavi i potencijalno opasni za vozače i pešake.

Sneg će, kažu meteorolozi, padati sve do petka, uz dalje povećanje visine snežnog pokrivača.

Raste vodostaj reka

Nivo reka zbog velikog priliva vode raste. Republički hidrometeorološki zavod saopštio je da se na Savi kod Jamene, Sremske Mitrovice i Šapca vrh talasa očekuje u petak.

Pod vodom je deo priobalja Save kod Šapca i nebranjeni deo ušća Drine u Opštini Bogatić. Na snazi su vanredne mere odbrane, proveravaju se nasipi i uvedena su stalna dežurstava, ali za sada je, kažu, sve pod kontrolom.

Na Južnoj Moravi kod Mojsinja od juče je na snazi vanredna odbrana od poplava. U protekla 24 sata vodostaj je porastao za pola metra.

Zbog izlivanja reke, od 8 sati je u prekidu saobraćaj na regionalnom putu Kruševac–Niš preko Đunisa.

Na ušću Save u Dunav kod Beograda situacija nije kritična, ali se ipak sprema redovna odbrana od poplava.

Prema rečima gradskog menadžera Gorana Vesića kod Kule Nebojša će sutra biti uvedena vanredna odbrana od poplava, jer je to najkritičnija tačka, a na celoj teritoriji grada Beograda redovna odbrana od poplava.

"Mi kao Grad Beograd vodimo računa o vodotokovima drugog reda. To su reke koje nisu Sava i Dunav. Sve su po kontrolom, svi kanali su prazni, 'Beograd vode' redovno kontrolišu potoke i reke", rekao je Vesić.

Kako je dodao, jedini problem je to što moraju da se čiste potoci koji su već očišćeni prošle godine, jer su građani u njih ponovo bacali đubre.

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović je naveo da je preduzeće "Beograd vode" u pripravnosti, da se prate sve kritične tačke na vodotokovima drugog reda, a posebno na vodotokovima prvog reda, te da se ne očekuju neki veći problemi u narednih sedam do deset dana.

Gužve u Beogradu, povećan broj udesa

Zbog snežnih padavina, povećan je i broj saobraćajnih nezgoda u glavnom gradu, uglavnom na prilazima ka gradu. Do sada tri nezgode, u kojima je jedna osoba teže povređena, a dve lakše. Sve to je razlog velikih gužvi u gotovo svim delovima grada.

Zbog klizavih kolovoza na Banovom brdu, kod bioskopa "Šumadija", autobus GSP-a proklizao je i preprečio ulicu, a isto se desilo i Ulici Vojislava Ilića. Saobraćaj je bio u prekidu.

U Ulici Blagoja Parovića zbog iskliznuća autobusa na liniji 53 saobraćaj je takođe bio u prekidu.

Prema informacijama iz Zimske službe "Beograd puta", na terenu su trenutno sve ekipe, 61 kiper i 22 multikara, a najviše posla ima u prigradskim naseljima – Ritopek, Ripanj, Resnik, Zaklopače, Zuce...

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво