Poledica na putevima i trotoarima, opasnost od ledenica i preloma

Sneg, pa kiša, na temperaturi ispod nule stvorili su poledicu i na trotoarima i kolovozu. Zato je danas neophodan dodatni oprez i za pešake, a posebno za vozače. Naporna noć za beogradske službe – dežuralo je 150 ekipa "Beograd puta" da bi raščistili saobraćajnice. Čišćenje snega ispred ulaza i na trotoarima ostaje stanarima.

U Auto-moto savezu tvrde da su svi putni pravci i koridori prohodni. I domaći i međunarodni saobraćaj funkcionišu. Putari imaju dovoljno soli, ali uslovi za kretanje vozila su i dalje otežani.

Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja upozorava da u ovakvim uslovima postoji veći rizik da dođe do nesreće.

"Vozila nisu imuna na led i stabilnost zavisi od podloge, u ovim uslovima se znatno lakše gubi stabilnost", rekao je Božović.

Vozačima savetuje da voze manjom brzinom i da, ako ne moraju, ne kreću na put.

Dodaje da se prevoznici rado pohvale da nije bilo otkazivanja polazaka, te preporučuje vozačima da danas, ipak, odustanu od puta ako procene da nije bezbedno da se kreću određenim putnim pravcima.

"Ne treba da jure, ukoliko se neko komercijalno vozilo bar malo destabiliše, vrlo teško će izbeći nezgodu", ističe Božović.

Vozači u automobilu moraju imati vodu, nešto hrane i obavezno pun rezervoar, jer se nikada ne zna da li će neki putni pravac biti zatvoren.

U ovakvim vremenskim uslovima, oprezni moraju biti i pešaci zbog ledenica na krovovim i olucima.

Jedna takva ledenica, duga 50 metara i teška oko stotinu kilograma, kako procenjuju stanari, nalazi se na zgradi u ulici Serdara Janka Vukotića u Beogradu.

Povećana opasnost je i od preloma, naročito tokom kretanja strmim ulicama.

U brdovitom Užicu, gde je svaka druga ulica strma, navikli su da moraju biti oprezni. Ovo je vreme kada se Hitnoj pomoći u tom gradu javlja povećan broj pacijenata, ali doktor Jovo Savić kaže da ovog puta to nije slučaj.

"Nije bilo povreda u onom broju kako smo očekivali, bio je uobičajen broj sitnih padova za ovo vreme. Nije bilo drastičnog povećanja pacijenata kao pre nekoliko godina, niti velikih preloma", rekao je doktor Savić.

Savetuje građanima da pripaze do kraja zime, jer ima dosta leda ispod snega koji tek treba da se topi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи