Ledeni dan u Srbiji, na snazi crveni meteo-alarm, temperature i ispod minus 20

Prvog dana marta Srbija je okovana mrazom, snegom i ledom. Na snazi je crveni meteo-alarm. Temperature su jutros ekstremno niske, ponegde i ispod minus 20 stepeni. Hladnoća dodatno komplikuje život bolesnima, ali i zdravim osobama. Hladni dani u Srbiji su odneli i dva života. U Zaječaru i Boljevcu na snazi je vanredna situacija. Od sutra toplije. Apel: Zbog ledene kiše u Beogradu sutra ne izlaziti bez preke potrebe.

U Srbiji je osvanulo najhladnije jutro ove zime sa temperaturom i do minus 24 stepena, koliko je izmereno u Somboru i Sjenici.

Tokom dana će zbog veoma hladnog vremena na snazi biti crveni meteo-alarm, koji upozorava na veliku hladnoću.

Oblaka će i danas biti iznad Srbije, a mestimično i snega, koji će uveče i noću preći u ledenu kišu.

Najviša dnevna temperatura biće od minus šest do minus dva stepena. Zatim će od petka temperatura biti u postepenom porastu, ipak i dalje će zbog ledene kiše biti na snazi apel da se oprezno vozi.

Od sutra kraj ledenih dana 

Meteorolog Nedeljko Todorović najavio je da će od sutra u većini mesta biti toplije.

"Od noćas i sutra sledi promena vremena, pristiže topliji vazduh, rastu temperature i sutra će u većini mesta temperature biti iznad nule. Možda će samo ponegde na severu i krajnjem istoku zemlje one ostati stepen, dva ispod nule, ali u većini mesta od sutra će biti prekinuti takozvani ledeni dani", rekao je Todorović za Tanjug.

On, međutim, upozorava i da, zbog toplog vazduha i kiše koja će početi da pada, raste verovatnoća za pojavu ledene kiše.

"Ledene kiše neće biti u svakom mestu, ali u velikom broju može da je bude", dodao je on. 

Iz AMSS-a saopštavaju da su svi glavni putni pravci u Srbiji prohodni, a da je na pojedinim deonicama saobraćaj usporen zbog snega i leda.

Reporter RTS-a bio je jutros na najkritičnijoj tački Koridora 10 – Grdeličkoj klisuri. Na putu delimično ima poledice.

Spoljni radovi na južnom kraku su trenutno u prekidu zbog izuzetne hladnoće, ali u "Koridorima Srbije" navode da se radovi u tunelima obavljaju bez većih problema.

Boban Zdravković, komandir Saobraćajne policije, ističe da su, i pored obilnih snežnih padavina i veoma niskih temperatura, svi glavni putni pravci u Jablaničkom okrugu prohodni.

Saobraćaj je usporen, ali nema ni zastoja ni prekida. U brdsko-planinskim predelima ima snega i poledice, pa se apeluje na vozače da voze oprezno i koriste zimsku opremu i lance za sneg.

Lekari po ovako hladnom vremenu savetuju da se lice, telo i ruke zaštite sa više slojeva tople odeće. Može se zagrejati i fizičkom aktivnošću, toplim čajevima i supama.

Međutim, ukoliko se dugo boravilo na minusu, promrzle ruke i noge zagrevaju se na sobnoj temperaturi toplim rukama.

Savet starijim sugrađanima je da ne izlaze napolje, i da se na ulici čuvaju ledenica koje padaju sa krovova.

Zbog ledene kiše sutra ne izlaziti bez preke potrebe u Beogradu

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović rekao je da su sve gradske komunalne službe spremne za novi talas snežnih padavina koji se očekuje u večernjim satima, a koji će prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) tokom noći preći u ledenu kišu.

Mladenović, koji je i zamenik komandanta Štaba za vanredne situacije, upozorio je građane da zbog ledene kiše i opasnosti od formiranja ledenica sutra ne izlaze na ulice bez preke potrebe.

Gradski sekretar za vanredne situacije Darko Glavaš rekao je da ekipe JKP "Beograd put" pet dana rade u dve smene bez pauze, kao da će tako raditi i narednih dana.

Prema njegovim rečima, na ulicama prestonice 1.550 radnika zimskih službi gradskih javno komunalnih preduzeća čiste i bacaju so na ulicama drugog prioriteta, pešačkim prelazima, autobuskim stajalištima.

Podsetio je da su stanari zgrada i korisnici zgrada u državnoj svojini obavezni da obeleže i ograde prostore ispred zgrada gde postoji mogućnosti da se formiraju ledenice.

"Prethodnih godina su se dešavale nesreće sa smrtnim ishodom i zato apelujemo da se poštuje ova obaveza", rekao je Glavaš. 

Prognoza vremena, upozorenje i verovatnoća ostvarenja opasne pojave

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи