Toplotni kontrast na severnoj Zemljinoj polulopti

Topao period u Srbiji traje već neko vreme, međutim, narednih dana temperatura će biti u postepenom padu. Dok je na Balkanu bilo toplo, drugu stranu Atlantika zahvatio je ledeni talas.

Biljana Vraneš, meteorolog i urednica Vremenske prognoze na Televiziji Beograd, kaže da je u ovom trenutku mnogo suprotnosti na severnoj polulopti.

"Topao period u Srbiji traje desetak dana. Umesto prosečnih od jedan do pet stepeni, izmereno je 17, 18, čak 19 stepeni na Božić. I pre dve godine na Božić je bilo ovako toplo, a 2001. i još toplije. Istovremeno na istoku Sjedinjenih Država i u Kanadi ovih dana izmerene su niske temperature, oko minus 30, a pod uticajem vetra spuštaju se i do minus 67 stepeni. Zvuči neverovatno za naseljenu oblast na našoj planeti", rekla je Biljana Vraneš gostujući u Dnevniku RTS-a.

Kao posledica ledenog talasa nad Severnom Amerikom, do zapadne Evrope preko Atlantika stiže serija snažnih oluja.

"Videli smo 3. januara razornu moć 'Eleonore' u Belikoj Britaniji, Francuskoj, Švajcarskoj, Nemačkoj, a sada slike vejavice stižu iz Španije, zavejan je deo oko Madrida. Kolona zavejanih vozila bila je duga više od 90 kilometara. A da vreme odstupa od šablona pokazuje i slika sa zapada Alžira. Sneg je pao i u Sahari, to su peščane dine pod belim pokrivačem. Istovremeno na Balkanu je danima toplo. To su uslovili talasi na mlaznoj struji koji predstavljaju granicu hladnog vazduha sa severa i toplog sa juga, a mi smo, slobodno rečeno, u toplom delu te sinusoide", objašnjava Biljana Vraneš.

Narednih dana temperatura u Srbiji biće u postepenom padu – iz dana u dan biće stepen, dva niža.

"U petak i za vikend ponegde će biti kiša, na planinama sneg, a samo je ponegde moguća slaba susnežica i u nižim predelima. Narednih sedam dana duvaće košava, ali neće imati ekstremnu jačinu. U južnom Banatu će dostizati brzinu od preko 60 kilometara na čas", rekla je Biljana Vraneš.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво