Prolećne temperature usred decembra, u Valjevu 21 stepen

Iako je sredina decembra i za deset dana zvanično počinje zima, u Srbiji su danas zabeležene prave prolećne temperature. U nekoliko gradova je izmeren i 21 stepen Celzijusa. Zimske temperature od naredne nedelje.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, danas je u 13 sati u Valjevu izmeren 21 stepen, dok je u 20 stepeni bilo u Loznici, Kragujevcu i Kraljevu, što je 17 stepeni više od proseka za ovo doba godine.

Prema informacijama dopisnika Tanjuga iz zapadne Srbije, i u Gornjem Milanovcu izmeren je 21 stepen, Ariljci su uživali na 19 stepeni, dok je u Čačku, Ivanjici i Lučanima živa u termometru dostigla 18. podeljak.

Poređenja radi, istog dana prošle godine, temperature u tom delu Srbije bile su oko nula stepeni, pa je danas za 16 do 18 stepeni toplije.

Danas je najhladnije na Kopaoniku sa četiri stepena, dok se na njemu nalazi i najdeblji snežni pokrivač debljine 33 centimetra.

Prema sezonskoj prognozi RHMZ, decembar će biti topliji i prosečno vlažan, a srednja minimalna temperatura vazduha imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka za oko 0,9 stepeni.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost decembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 1,1 stepen, dok će srednja maksimalna temperatura vazduha biti oko 6,4 stepena.

Mesečna suma padavina tokom decembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku višim za oko milimetar u odnosu na prosek.

U Beogradu i široj okolini decembarska suma padavina iznosiće oko 52 milimetra.

Prava zima naredne nedelje 

Meteorolog Nedeljko Todorović kaže da prolećne temperature u kojima ovih dana uživamo nisu za brigu.

"Povremeno se desi neki ekstrem na jednu, ponekad na drugu stranu, ali kad se sve svede na statistički prosek, to je sve već viđeno", kaže Todorović.

Zato, dodaje, ne treba strahovati da su u pitanju klimatske promene, jer, objašnjava, one se dešavaju u mnogo dužem vremenskom periodu od nekoliko hiljada godina, a ovakve "epizode" se dešavaju u svim regionima sveta, pa tako i kod nas.

"U našem području karakteristike klime i jesu smena toplih i hladnih perioda", primećuje.

Objašnjava da je "krivac" što se ovih dana šetamo u tankim jaknama ciklonska cirkulacija i nizak pritisak iznad dela srednje i zapadne Evrope, gde je, kako kaže, veoma hladno i pada sneg.

Budući da se južna i jugoistočna Evropa, deo kojem i Balkan pripada, nalaze na drugoj strani tog ciklona, kod nas struji veoma topao vazduh.

"Kada taj ciklon počne da utiče na nas direktno, doći će do pada temperature i kiše, a posle toga i snega", rekao je Todorović.

Kako je objasnio, to znači da posle ovih nekoliko toplih dana, možemo da očekujemo hladnu zimu.

Koliko je sada bilo toplo, u narednom periodu, posle 16. decembra, možda već u nedelju, 17. decembra, sledi znatan pad temperature i ulazimo u zimski režim. Kao kompenzacija proleća ove, sledi prava zima sledeće nedelje", najavljuje.

Cela naredna nedelja bi trebalo da bude hladna, tvrdi i dodaje da će temperatura biti tek stepen ili dva iznad nule, a možemo da očekujemo i snežne padavine.

Iako ne može precizno da se prognozira, Todorović kaže da se za Novu godinu očekuje zahlađenje sa kišom i snegom. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво