Srbiju čekaju topla jesen i blaga zima

Nakon leta sa preko 60 tropski vrelih dana, uticaj visokih temperatura osetiće se mesecima koji slede, pa Srbiju očekuje topla jesen, sa miholjskim letom i daleko blaža zima od prethodne.

Prema dugoročnoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, leto se nastavlja i tokom septembra, sa izuzetkom kratkih perioda zahlađenja i padavina.

"Nalazimo se u periodu poznog leta, ali nas u septembru očekuje prijatno vreme sa periodičnim zahlađenjima u trajanju od jednog ili dva dana", kažu za Tanjug u RHMZ-u.

Temperature će se kretati između 20 i 30 stepeni Celzijusa, a prosečna maksimalna dnevna temperatura iznosiće oko 25 stepeni Celzijusa.

Oktobar će biti topliji i prosečno vlažan, i, kako navodi RHMZ, i taj mesec proteći će u znaku miholjskog leta.

Maksimalna dnevna temperatura pada, ali će i dalje biti suvih i sunčanih dana sa temperaturama od oko 20 stepeni. 

U oktobru se na planinma mogu očekivati prvi snegovi, ali će u nižim predelima snežnih padavina biti tek krajem novembra.

I novembar će, međutim, prema prognozi RHMZ-a, biti topliji i malo suvlji nego inače, a količina padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka. 

Srednja maksimalna temperatura vazduha u Beogradu i široj okolini tokom novembra biće oko 12 stepeni Celzijusa. 

U odnosu na prošlu zimu, kada su se ekstremno niske temperature zadržale sve do početka proleća, ove godine nas očekuje blaga zima, sa srednjim temperaturama od dva stepena do pet stepeni, a na planinama od minus tri do jedan stepen.

U decembru temperatura nastavlja da pada, iako će mesec biti blaži i malo suvlji od proseka.

Količina padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka, a u Beogradu i široj okolini prosečna temeperatura biće oko 6,8 stepeni Celzijusa.

RHMZ trenutno i za januar prognozira da će biti "blaži i prosečno vlažan", dok će u Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha biti oko 4,8 stepeni.

Slična prognoza vremena predviđena je i za februar sa blagim rastom srednje prosečne temperature na 7,8 stepeni.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара