Tropska noć u Srbiji, u četvrtak do 40 stepeni

Srbija je u sred novog vrelog talasa, a dobra vest je da treba da se strpimo još dva dana i najvreliji deo leta biće za nama. Do tada će temperature biti na ivici rekordnih.

Taman što smo se malo osvežili posle "Lucifera", a već smo usred novog vrelog talasa.  U sredu je najtoplije bilo u Loznici 39 stepeni, a po drugim gradovima i Beogradu tek stepen, dva niže. To je temperatura u hladu, na suncu je bilo znatno više.

Kada su ovakve vrućine saveti su isti – smanjiti aktivnosti u najtoplijem delu dana, piti dosta tečnosti, jesti laganiju hranu. Sunce naročito treba da izbegavaju deca i hronični bolesnici.

"Starija, kao i pedijatrijska populacija imaju dodatne probleme. Oscilacije vremenskih uslova i temperatura dovodi do dodatnih infekcija, a najpodložniji su oni koji su i najosetljiviji a to su stariji", kaže neurolog Marko Ercegovac, direktor Urgentnog centra.

Pred nama je tropska noć, u glavnom gradu jedna od najtoplijih od početka leta. Živa u termometru neće se spuštati ispod 25. podeljka. Četvrtak će biti vreo, od 36 do 40 stepeni, u Beogradu 38, što znači da može biti ugrožen temperaturni rekord za 10. avgust iz 1921. godine. Tada je izmereno 38,5 stepeni.

"Kako se naredna dva dana zadržava ekstremno toplo vreme, postoje velike šanse da budu oboreni dnevni maksimumi za 10. i 11. avgust", kaže Aleksandar Nišavić, meteorolog RHMZ-a.

Prema njegovim rečima, za dane vikenda očekuje nas značajna promena vremena, u subotu naoblačenje i zahlađenje praćeno kišom, pljuskovima pojačanim severozapadnim vetrom, a lokalno su moguće i kratkotrajne vremenske nepogode.

"Više padavina očekuje se u drugom delu dana i tokom noći na nedelju, kada su ponegde moguće i značajno velike količine padavina i kada postoje šanse da izdamo najviši stepen upozorenjana velike količine padavina", kaže Nišavić.

Crveni meteoalarm, najviše upozorenje na ekstremne temperature, ostaje na snazi do subote. Kada su ovakve vreline nije zgoreg još jednom ponoviti - nemojte paliti vatru na otvorenom! Osim što će biti vrelo, povremeno će duvati i košava, pa je samim tim opasnost od širenja vatre još veća.

Klima uređaji će nam naredna dva dana biti najmiliji prijatelji. Već za vikend suncobrane ćemo zameniti kišobranima. A posle toga ne očekuju se ovakve vrućine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво