Читај ми!

Uhapšena Svetlana Vukajlović

Nekadašnja direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović i još dve osobe uhapšene su u sklopu istrage o malverzacijama prilikom nabavke vakcina protiv novog gripa.

Beogradska policija uhapsila je bivšu direktorku Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlanu Vukajlović i još dve osobe u sklopu istrage o malverzacijama prilikom nabavke vakcina protiv novog gripa 2009. godine, potvrdio je ministar policije Ivica Dačić.

Dačić je rekao da su uhapšeni i direktor firme "Jugohemija" Vladimir Gravar i osnivač valjevske firme "Detap" Ljubomir Pavićević. Te dve kompanije su učestvovale u nabavci "Novartisovih" vakcina protiv gripa.

"Hapšenje su izvršili pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, u saradnji sa Tužilaštvom za borbu protiv organizovanog kriminala", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, u zavisnosti od daljeg toka istrage, videće se da li će biti još osumnjičenih u vezi sa nabavkom vakcina.

Svetlana Vukajlović je posle obavljanja dužnosti direktora Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje prešla da radi u privatnu firmu, a početakom avgusta, kako su tada objavili pojedini mediji, bila je saslušana zbog sumnje da je zloupotrebila položaj prilikom nabavke "Novartisovih" vakcina.

Tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala početkom avgusta je najavilo skoro okončanje pretkrivičnog postupka.

Sumnja se da je prilikom nabavljanja vakcina, budžet Srbije oštećen za više od šest miliona evra.

Sporne nabavke

Posle odluke o kupovini vakcina od dve svetske farmaceutske kuće, pojavile su se informacije o neželjenim dejstvima "Glaksove" vakcine, pa je izabrana "Novartisova".

Srbija je od "Novartisa" kupila 857.000 doza vakcine po ceni od 799 dinara, čiji je rok važenja istekao početkom novembra 2010. godine.

Farmaceutsku kuću "Novartis" zastupala je "Jugohemija" koja je, kako je saopšteno pri otvaranju tendera, jedina priložila kompletnu dokumentaciju, a koja je ponudila vakcinu po ceni od 799 dinara po dozi, što je u tom trenutku iznosilo osam evra.

Hrvatska je, na primer, istu vakcinu platila oko 600 dinara. Sumnja se da je razlika u ceni provizija koju je dobila "Jugohemija" kao posrednik.

Oko 600.000 vakcina za koje je, prema nezvaničnim informacijama, plaćeno oko 4,5 miliona evra, nije iskorišćeno.

U istrazi o nabavci vakcina ranije je saslušan bivši ministar zdravlja Tomica Milosavljević i šef radne grupe koja je pratila epidemiološku situaciju Predrag Kon.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво