Читај ми!

Vakcine pred sudom

Pretkrivični postupak o malverzacijama prilikom nabavke vakcina protiv gripa A-H1N1 uskoro bi trebalo da bude okončan, potvrđeno RTS-u u Tužilaštvu za borbu protiv organizovanog kriminala.

U Tužilaštvu za borbu protiv organizovanog kriminala potvrdili su RTS da bi pretkrivični postupak o malverzacijama prilikom nabavke vakcina protiv gripa A-H1N1 uskoro trebalo da bude okončan.

Sumnja se da je prilikom nabavljanja vakcina budžet Srbije oštećen za više od šest miliona evra.

Policija i tužilaštvo, kako piše "Politika", imaju dokumenta i izjave svedoka koje potvrđuju malverzacije. List navodi i da je u fokusu istrage način izbora proizvođača vakcine.

Posle odluke da kupimo vakcine od dve svetske farmaceutske kuće, pojavile su se informacije o neželjenim dejstvima "Glaksove" vakcine, pa je izabrana "Novartisova". Njena cena bila je 799 dinara, dok je, na primer, Hrvatska istu vakcinu platila oko 600 dinara. Sumnja se da je razlika u ceni provizija koju je dobila "Jugohemija" kao posrednik.

Dragana Jovanović iz udruženja "Doktori protiv korupcije" kaže da je Ministarstvo zdravlja bilo u obavezi da bez posrednika naloži Torlaku da kupi vakcine od proizvođača.

"Druga upadljiva stvar bila je to što je naručeno više doza nego što je trebalo. U prvom mahu trebalo je da bude vakcinisano 20 odsto stanovnštva, to je milion i po doza, a naručeno je tri miliona", kaže Jovanovićeva.

Oko 600.000 vakcina za koje je, prema nezvaničnim informacijama, plaćeno oko 4,5 miliona evra, nije iskorišćeno.

Jovanovićeva ističe da u sam ugovor nije ušla klauzula koja bi štitila državu od dodatnih troškova da sve količine koje se ne iskoriste budu vraćene, kao što je to bila situacija u drugim zemljama.

Ministarstvo zdravlja ne želi da se oglašava dok traje postupak. Kažu da su, kao do sada i ubuduće, na raspolaganju istražnim organima za sva dokumenta.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво