Читај ми!

Vakcine pod istragom

Već godinu dana traje istraga o tome da li je bilo zloupotreba u nabavci vakcina protiv novog gripa i da li je budžet oštećen za više od 1,5 miliona, kažu u MUP-u. Bivši ministar zdravlja tvrdi da je sve urađeno u skladu sa preporukom SZO.

Kako RTS saznaje, policija i tužilaštvo proveravaju da li smo za 200 dinara po dozi preplatili vakcinu protiv gripa, način na koji je "Jugohemija" postala posrednik u tom poslu i da li se neko u tome obogatio. Ministar policije ne želi da govori o detaljima istrage.

"O tome treba da se govori pred nadležnim organima gde se ti slučajevi procesuiraju. Nisu samo 'Kolubara' i 'Galenika' mesto gde se vodi istraga i koji zanimaju policiju", rekao je ministar policije Ivica Dačić.

Do sada je, kako saznajemo, saslušano desetak osoba. Među njima, zaposleni u "Jugohemiji", predstavnici Radne grupe za borbu protiv pandemije gripa i članovi Tenderske komisije.

Na pitanje da li je pozvan na razgovor, bivši ministar zdravlja Tomica Milosavljević kaže da njega lično niko nije kontaktirao, ali mu je poznato da su "tekle istražne radnje".

"Sve sam to doživljavao kao nešto prirodno - da svako radi svoj posao, ali mislim da treba svako da ga radi bez prejudiciranja bilo kakvog ishoda", rekao je Milosavljević.

Prvi registrovan slučaj oboljenja od novog gripa u zemlji je zabeležen u leto 2009. godine. U novembru iste godine, Vlada donosi odluku o hitnoj nabavci tri miliona doza vakcine, a Zavod za zdravstveno osiguranje potom saopštava da je na tenderu izabran "Novartis".

"Posle toga je praktično stigla ponuda Vladi da se razgovara poverljivo između 'Glakso Smit Klajna' i Vlade Srbije", izjavio je Milosavljević.

"Vlada je na sednici zatvorenoj za javnost obrazovala radnu grupu, koju su činili i ministar prosvete Obradović i ministar lokalne samouprave Milan Marković, i nas trojca smo razgovarali, i oni jesu izneli ponudu koja je manja od "Novartisa", ali sa produženim rokom isporuke", rekao je Milosavljević.

Posle odluke da kupimo vakcine oba proizvođača, u svetu su se pojavile informacije o neželjenim dejstvima "Glaksove" vakcine, pa Vlada konačno odlučuje da kupi samo "Novartisovu", po ceni od 799 dinara za dozu.

Srbiju je grip do sada koštao između šest i osam milijardi dinara, a treba još platiti i uništavanje neiskorišćenih 600.000 doza vakcina.

Da li je bilo pandemije novog gripa, ili je sve preuveličano, još se raspravlja. Činjenica je da su farmaceutske kompanije zaradile više od sedam milijardi evra, samo na zalihama lekova za lečenje gripa, od koga je u svetu umrlo više od 18.000 ljudi.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво