Nova vakcinacija od septembra

Početak vakcinacije protiv gripa tipa H1N1 planira se za 1. septembar i preporučuje se svima, izjavio Predrag Kon. Rok trajanja preostalih vakcina je kraj oktobra.

Vakcinacija protiv gripa tipa H1N1 planira se za 1. septembar, preporučuje se svima, a posebno novoj rizičnoj grupaciji  odnosno trudnicama i gojaznima, rekao je predsednik Posebne radne grupe za primenu Plana aktvnosti pre i u toku pandemije gripa Predrag Kon.

Prema Konovim rečima, u Srbiji u ovom trenutku nema obolelih od te vrste gripa. Međutim, neophodno je nastaviti dalju imunizaciju svih starijih od šest meseci, a posebno populacije iznad 65 godina starosti, da bi se sprečile negativne posledice pandemije.

Rok valjanosti više od pola miliona doza vakcina je kraj oktobra, a njihova distribucija će početi krajem avgusta, rekao je Kon i dodao je da vakcinu jedino ne moraju da prime osobe koje su već preležale grip tipa H1N1.

Predstavljajući analizu pandemijskog gripa na teritoriji Srbije u sezoni 2009/2010. godine, predsednik republičke Komisije za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti Vladimir Petrović je naveo da je do kraja marta ove godine hospitalizovana 6.021 osoba sa kliničkom slikom gripa.

U periodu od 24. juna 2009. godine do 31. marta ove godine umrlo je 137 osoba, od kojih deset trudnica, ukazao je Petrović i dodao da je prosečna starost umrlih osoba bila između 43 i 47 godina.

Petrović kaže i da najveći broj hospitalizovanih, oko 60 odsto, imao je između 20 i 64 godine, dok su mladi do 19 godina činili 30 odsto obolelih.

Petrović je posebno istakao da je zabrinjavajuća činjenica što više od 60 odsto hospitalizovanih čine zdrave osobe koje ne spadaju u rizične kategorije, među kojima su dijabetičari, kardiovaskularni bolesnici i ostali hronični bolesnici.

Najveći broj hospitalizovanih zabeležen je u Pomoravskom, Zlatiborskom, Južnobanatskom i Srednjebanatskom okrugu, a najveća smrtnost je zabeležena u Beogradu, prvenstveno zbog slanja pacijenata sa teškim oblicima gripa u zdravstvene isntitucije u prestonici, rekao je Petrović.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 08. sep 2010, 21:48) - anonymous [neregistrovani]

Dosta bre

Zašto Kon nije dao ostavku. Dosta bre više zamajavanja naroda sa glupim vakcinama!

(utorak, 10. avg 2010, 16:03) - Денис [neregistrovani]

Поново или не ?

Да ли би они који су вакцинисани почетком године требали поново да се вакцинишу, односно колико особа је временски заштићена од грипа након вакцинације ?

(četvrtak, 22. jul 2010, 16:01) - Zhak [neregistrovani]

GDE?!

hocete li ici po kucama, ili mora da se dodje u ambulantu? :))))))))