Od novog gripa u Srbiji obolelo 30 ljudi

Prema podacima Instituta Torlak, u našoj zemlji potvrđeno 30 slučajeva obolevanja od novog gripa. Poslednja četiri potvrđena slučaja registrovana su na teritoriji Niša, Beograda i Subotice.

U Srbiji je, prema poslednjim podacima referentne laboratorije za respiratorne viruse Instituta Torlak, potvrđeno 30 slučajeva obolevanja od gripa izazvanog novim tipom virusa A (H1N1).

Reč je o takozvanim importovanim slučajevima.

Dvadeset i pet osoba je doputovalo iz zemalja u kojima je ranije registrovano obolevanje (Argentina, Australija, Kanada, Velika Britanija, SAD i Španija), a pet je iz kontakta sa obolelim osobama, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Obolele osobe su sa teritorije Beograda, Novog Sada, Sombora, Niša, Srbobrana, Nove Pazove, Šapca i Subotice.

Među obolelima je i troje sportista učesnika Univerzijade, državljana Australije, Argentine i Ugande.

Poslednja četiri potvrđena slučaja registrovana su na teritoriji Niša (dva), Beograda i Subotice.

Kontakti obolelih osoba nalaze se pod stalnim zdravstvenim nadzorom.

Prema podacima SZO zaključno sa 06.07.2009. godine zvanično je prijavljeno 94.512 slučajeva obolevanja od gripa izazvanog novim tipom virusa A (H1N1), sa 429 umrlih.

"Najnovija istraživanja pokazuju da se smrtnost od gripa izazvanog novim tipom virusa A (H1N1) kreće između 0,06% i 0,0004% za razliku od ranije procenjene u Meksiku (0,4%), što je u vezi sa obolevanjem mlađih ljudi i primenom uspešne terapije kod težih slučajeva bolesti", navodi se u saopštenju instituta "Batut".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво