Prvi slučaj novog gripa u Srbiji

U Beogradu registrovan prvi slučaj obolelog od novog gripa. Pacijent star 29 godina zarazio se prilikom boravka u Argentini. Nalazi se u izolaciji na Institutu za infektivne i tropske bolesti i stanje mu je stabilno. Ekipa RTS-a posetila je Institut. Epidemiolog Predrag Kon napominje da, iako je virus stigao u našu zemlju, nema razloga za paniku.

Prvi slučaj novog gripa u našoj zemlji registrovan je kod pacijenta starog 29 godina u Beogradu.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević je, na vanrednoj konferenciji za novinare, rekao da je nalaz potvrdio referentni nacionalni Institut "Torlak".

Oboleli je smešten na Institutu za infektivne i tropske bolesti u Beogradu, nalazi se u izolaciji i leči se od virusnog zapaljenja pluća. Njegovo stanje trenutno je stabilno. 

Epidemiolog dr Predrag Kon saopštio je da se pacijent zarazio tokom prošlonedeljnog puta u Argentinu.

"Putovao je preko Zagreba i Frankfurta za Buenos Aires. Vraćao se, takođe, preko Frankfurta i Zagreba, a tegobe su se javile upravo pri povratku, 22. juna", objasnio je Kon.

U Beograd je iz Zagreba stigao kolima, gde je bio u kontaktu sa dve osobe, i kasnije sa još jednom. I dalje se istražuje sa kim je sve bio u kontaktu.

Kon je rekao i da ovaj slučaj nema nikakve veze sa 19-godišnjim studentom iz Crne Gore, kod koga je novi grip otkriven dva dana ranije.

Oboleli koji je na Infektivnoj klinici u Beogradu je takođe crnogorski državljanin, sa prebivalištem u Beogradu.

Epidemiološke "potrage" još traju

Mladić kod koga je grip otkriven pre dva dana imao je ukupno 23 kontakta, od kojih nisu pronađene dve osobe. Ostala 21 osoba se dobro oseća. Kod jedne od njih je registrovana povišena temperatura, ali je analiza brisa ždrela obavljena na "Torlaku" potvrdila negativan nalaz.

"Mora se imati u vidu da epidemiološko istraživanje ume da potraje, kao i to da postoje teškoće kod utvrđivanja tačnog broja kontakata, jer oni koje ispitujemo ne mogu odmah da se sete svih kontakata i osoba sa kojima su bili u dodiru", objasnio je Kon.

Uprkos očekivanjima da će novi grip u Srbiju stići sa masovnim međunarodnim skupovima, kao što su "Egzit" i Univerzijada, ispostavilo se da prvi slučaj nema nikakve direktne veze sa tim manifestacijama.

"Ukoliko se na Univerzijadi otkriju pojedinačni slučajevi novog gripa, što očekujemo, ništa se neće promeniti. Zaraženi će biti izolovani, a postoje i posebne procedure ako dođe do naglog širenja zaraze, to jest ako novi grip bude prisutan kod više od jedan odsto učesnika, što ne očekujemo", objašnjava Kon.

Organizatori Univerzijade u Beogradu striktno poštuju sve pripremljene procedure u vezi sa pandemijom novog gripa, navedeno je u saopštenju preduzeća "Univerzijada Beograd 2009".

Procedure su napravile zdravstvene vlasti, prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije i procene epidemiološke situacije.

U sprovođenju svih medicinskih procedura sarađuju Vojnomedicinska akademija, koja organizuje zdravstvenu službu Univerzijade od 1. do 12. jula u Beogradu, kao i nadležne državne i gradske medicinske institucije, navedeno je u saopštenju.

Zalihe antivirusnog leka "tamiflu" Srbija ima za jedan odsto stanovništva.

"U postupku je nabavka količine dovoljne za tri odsto stanovništva. To će biti obezbeđeno do sezone jesen/zima, kada se očekuje talas novog gripa", najavljuje Kon.

Epidemiolozi prvi talas oboljevanja očekuju tokom leta, zatim veći broj obolelih na jesen i veliki talas na zimu.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво