Slab odziv đaka za vakcinaciju

Odziv đaka za vakcinaciju protiv novog gripa je veoma slab, izjavio je član Radne grupe za praćenje pandemije Vladimir Petrović. Kao razlog slabog odziva, Petrović navodi, aktuelne polemike oko toga da li je pandemija lažna.

Iako je sada najbolje vreme za imunizaciju zbog niske kliničke aktivnosti virusa, odziv školaraca za vakcinaciju protiv virusa A (H1N1) veoma je slab, izjavio je član Radne grupe Ministarstva zdravlja za praćenje pandemije dr Vladimir Petrović.

"Odziv za vakcinaciju slabi iz dana u dan, a tome su doprinele polemike oko toga da li je epidemija lažna o čemu će Savet Evrope sprovesti istragu", rekao je Petrović agenciji Tanjug.

Petrović je dodao da se sada primećuje nizak nivo kliničke aktivnosti virusa, ali da bi jači talas mogao da se pojavi naglo, kao i da to za sada niko ne može da predvidi.

Predsednik Radne grupe Ministarstva zdravlja dr Predrag Kon rekao je da u Srbiji postoji veliki otpor vakcinaciji školske dece i da još još uvek ima opština gde se gradski štabovi nisu sastali radi daljih planova.

Jači talas pandemije u februaru i martu 

Kon je rekao da nije dobro što se u Srbiji "negira važnost vakcinacije" i dodao da je u Evropi do sada vakcinu primilo 33, 8 miliona ljudi, što je, kako je naveo, dovelo do usporavanja procesa širenja virusa A (H1N1).

"Jasno je da se u Srbiji radi o virusu novog gripa, a sreća je da je pandemija blaga i da je samo malo jača, veoma bi teško bilo izboriti se", kazao je Kon, i dodao da je dalje širenje virusa nepredvidivo jer je došlo do izmene njegovog prirodnog procesa.

Kon je izjavio da se jači talas očekuje najverovatnije u februaru i u martu i dodao da je loše to što epidemija među stanovništvom izaziva sumnjičavost.

"Buduće generacije ne bi smele da zapamte da se borbe oko virusa vode u parlamentu i medijima", poručio je dr Kon, i dodao da su mere poput zatvaranja škola, smanjenja direktnih kontakata i slično dale dobre rezulatate.

Prema rečima rukovodioca Centra za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti u Gradskom zavodu za javno zdravlje dr Nevenke Žakule, broj vakcinisanih građana u Beogradu u poslednjih nekoliko dana skoro je prepolovljen.

Žakula je kazala da je od 18. januara primetno smanjen broj vakcinisanih osoba iz dana u dan i dodala da je od 17. decembra prošle godine do prošle nedelje na teritoriji Beograda vakcinisano 34.778 osoba.

"Najviše je hroničnih bolesnika, odnosno vakcinisano je oko 21.000 njih, potom zdravih, među kojima se 11.139 opredelilo da primi vakcinu", kazala je Žakula, i dodala da je od početka masovne imunizacije 1.001 dete školskog uzrasta vakcinisano.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво