Pušten kući nakon veštačke kome

Pacijent pušten na kućno lečenje, posle skoro 40 dana provedenih u veštačkoj komi zbog novog gripa. Lekari navode da je njegov organizam stekao imunitet i da je sada potpuno zaštićen od novog obolevanja.

Pacijent Ivan Šarac (41), koji se oporavio posle skoro 40 dana provedenih u veštačkoj komi zbog novog gripa, pušten je na kućno lečenje i oseća se dobro, rekao je načelnik Klinike za infektivne bolesti Vojnomedicinske akademije Darko Nožić.

Usled komplikacija izazvanih tim virusom pacijent je 40 dana proveo na respiratoru i kako Nožić navodi prognoze lekara bile su loše.

Tokom lečenja pacijentu je data antivirusna terapija, a nekoliko puta je obavljena i reanimacija jer je bio u kliničkoj smrti.

Nožić naglašava da je Šarac, koji je pre obolevanja od novog gripa bio potpuno zdrav i nije imao ni jedan faktor rizika, na neki način "medicinski fenomen" jer se skoro nikada nije dogodilo da neko toliko dugo bude u veštačkoj komi i nakon toga se oporavi.

Prve simptome virusa novog gripa, pacijent je osetio sredinom novembra, nakon čega je bio lečen u Sarajevu, a na VMA je primljen 19. novembra zbog oštećenja pluća izazvanih virusom H1N1.

Nožić je objasnio da je pacijent sada potpuno zaštićen od novog obolevanja, jer je nakon teške bolesti njegov organizam stekao imunitet.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 23. jan 2010, 18:25) - anonymous [neregistrovani]

grip

bogu hvala,zelimo ti sve najbolje.