Nepredvidiv dalji tok pandemije

Većina populacije još uvek nije imuna na virus A H1N1, rekao predsednik Radne grupe za praćenje pandemije Predrag Kon. Dobra okolnost što virus trenutno ne cirkuliše, naglasio je Kon.

Predsednik Radne grupe za praćenje pandemije Predrag Kon rekao je na sednici Zdravstvenog saveta Srbije da većina populacije još uvek nije imuna na virus H1N1 i da je dobra okolnost što virus trenutno ne cirkuliše.

"Oko 80 odsto dece školskog uzrasta još je uvek ugroženo od mogućnosti zaraze novim virusom, a radi se o oboljenju koje se razlikuje od sezonskog gripa. Nemoguće je predvideti dalji tok pandemije", naveo je Kon.

Od novog virusa gripa do sada u Srbiji umrlo je duplo više ljudi nego od variole vere u bivšoj Jugoslaviji i vakcinacija je jedini način da se stanovništvo zaštiti od tog virusa, istakao je Predrag Kon.

Član te grupe Branislav Tiodorović rekao je da se procenjuje da će pandemija od novo gripa da se nastavi i sledeće godine i da će od toka vakcinacije zavisiti dalja procena situacije.

Tiodorović  je ocenio i da bi u Srbiji trenutno broj vakcinisanih bio veći za 100.000 da je počela ranije.

Predsednik Zdravstvenog saveta Srbije Dragan Delević naveo je da lečenje pacijenta na respiratoru državu košta 320.000 dinara, na opštem odeljenju između 30.000 i 35.000 i da je u svakom smislu isplativija vakcinacija.

Delević je na četvrtoj sednici tog saveta kazao i da će uskoro u njegovo članstvo biti izabran jedan član iz Vojvodine, pošto je jedno mesto upražnjeno.

Članovi zdravstvenog saveta Srbije potpisali su danas kartice za doniranje organa.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво