Nepredvidiv dalji tok pandemije

Većina populacije još uvek nije imuna na virus A H1N1, rekao predsednik Radne grupe za praćenje pandemije Predrag Kon. Dobra okolnost što virus trenutno ne cirkuliše, naglasio je Kon.

Predsednik Radne grupe za praćenje pandemije Predrag Kon rekao je na sednici Zdravstvenog saveta Srbije da većina populacije još uvek nije imuna na virus H1N1 i da je dobra okolnost što virus trenutno ne cirkuliše.

"Oko 80 odsto dece školskog uzrasta još je uvek ugroženo od mogućnosti zaraze novim virusom, a radi se o oboljenju koje se razlikuje od sezonskog gripa. Nemoguće je predvideti dalji tok pandemije", naveo je Kon.

Od novog virusa gripa do sada u Srbiji umrlo je duplo više ljudi nego od variole vere u bivšoj Jugoslaviji i vakcinacija je jedini način da se stanovništvo zaštiti od tog virusa, istakao je Predrag Kon.

Član te grupe Branislav Tiodorović rekao je da se procenjuje da će pandemija od novo gripa da se nastavi i sledeće godine i da će od toka vakcinacije zavisiti dalja procena situacije.

Tiodorović  je ocenio i da bi u Srbiji trenutno broj vakcinisanih bio veći za 100.000 da je počela ranije.

Predsednik Zdravstvenog saveta Srbije Dragan Delević naveo je da lečenje pacijenta na respiratoru državu košta 320.000 dinara, na opštem odeljenju između 30.000 i 35.000 i da je u svakom smislu isplativija vakcinacija.

Delević je na četvrtoj sednici tog saveta kazao i da će uskoro u njegovo članstvo biti izabran jedan član iz Vojvodine, pošto je jedno mesto upražnjeno.

Članovi zdravstvenog saveta Srbije potpisali su danas kartice za doniranje organa.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 22. jan 2010, 09:05) - anonymous [neregistrovani]

G

Ne cirkuliše znači da trenutno nema mnogo novih oblolelih, a očekuju se ponovo u Februaru i Martu. To znači da ako bude veliki pandemijski talas u u Feb-Mar, ovo je možda poslednja prilika da se bez problema vakcinišemo.

(četvrtak, 21. jan 2010, 20:44) - anonymous [neregistrovani]

Mislim da,...

mislim da je vecina gradjana prelezala ovaj h1n1,ili bar neku njegovu formu, neko blazu, neko tezu, jer u jednom momentu sem h1n1 nijedan drugi , pa cak ni virus sezonskog gripa se nije pojavljivao

(četvrtak, 21. jan 2010, 18:07) - igor [neregistrovani]

ima pandenije ili nema

"Добра околност што вирус тренутно не циркулише, нагласио је Кон." Ako virus ne cirkuliše, onda valjda nema više ni pandemije? Ili se to Kon nije dobro izrazio ili ga mi nismo dobro shvatili?