Nove žrtve gripa u Srbiji

Od posledica novog gripa u Srbiji preminule još dve pacijentkinje. Zaključno sa 27. decembrom potvrđeno 590 slučajeva oboljevenja od novog gripa, a umrlo je 50 ljudi, saopštio "Torlak". Zaključno sa jučerašnjim danom u Srbiji vakcinisano 62.727 osoba.

Pokrajinska Radna grupa i pokrajinski sekretarijat za zdravstvo saopštili su da su danas od posledica novog gripa na Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici preminule još dve osobe, 43-godišnja pacijentkinja iz Pivnica i 52-godišnja žena iz Begeča.

Zaključno sa 27.12.2009. godine, prema podacima Nacionalne referentne laboratorije za respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", potvrđeno je 590 slučajeva obolevanja od gripa izazvanog novim tipom virusa A (H1N1).

Torlak je takođe saopštio da je registrovan 50. smrtni ishod od ove vrste gripa. Najčešći faktori rizika identifikovani kod umrlih osoba su dijabetes, kardiovaskularna oboljenja, gojaznost i hronična oboljenja pluća.

Na bolničkom lečenju nalaze se 722 osobe sa oboljenjima sličnim gripu, od kojih je 25 na respiratoru. Posle 45. nedelja, u periodu od tri nedelje, zabeležen je trend opadanja oboljenja sličnih gripu, da bi se od 49. nedelje ponovo registrovao porast broja obolelih.

Najveći broj obolelih od oboljenja sličnih gripu registrovan je u 50. nedelji. U 51. nedelji došlo je do blagog pada broja obolelih, a najveća učestalost obolevanja i dalje se registruje u uzrasnoj grupi od 5 do 14 godina.

Od 590 laboratorijski potvrđenih slučajeva, 72 slučaja obolevanja se dovode u vezu sa putovanjem.

U periodu 26. oktobra danas potvrđeno je 429 slučajeva obolevanja od gripa, a najveći broj laboratorijski potvrđenih slučajeva u ovom periodu su osobe uzrasta 30-64 godine.

Na osnovu plana raspodele koji je Institut za javno zdravlje Srbije dostavio Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", distribuirano je 139.880 doza vakcine protiv pandemijskog gripa.

Vakcinacija se preporučuje svim osobama starijim od šest meseci sa hroničnim poremećajima zdravlja, trudnicama u drugom i trećem trimestru trudnoće, zdravstvenim radnicima, licima zaposlenim i smeštenim u ustanovama socijalne zaštite, licima zaposlenim u javnim službama, zdravoj deci i odraslima.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, u periodu od 17.12.2009. do 27.12.2009. godine na teritoriji Srbije vakcinisano je 62.727 osoba.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво