U Srbiji od novog gripa obolele 373 osobe

Registrovana 22 smrtna ishoda od virusa novog gripa, a potvrđena 373 slučaja oboljevanja u Srbiji, saopštio Institut za javno zdravlje "Batut". Na bolničkom lečenju 529 osoba sa oboljenjima sličnim gripu.

U Srbiji su do sada laboratorijski potvrđena 373 slučaja oboljevanja od virusa novog gripa, a registrovana su 22 smrtna ishoda od te vrste gripa, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje "Batut".

Poslednjih pet smrtnih ishoda registrovano je 27. i 28. novembra kod pacijenata iz Golubca, Bele Crkve, Kragujevca, Novog Sada i pacijenta iz Niša sa teškom kliničkom slikom gripa koji je bio zbrinut na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

Na bolničkom lečenju nalazi se 529 osoba sa oboljenjima sličnim gripu, od kojih je 28 priključeno na respirator.

Danas je saopšteno da je u Kliničkom centru u Kragujevcu od posledica novog gripa preminula još jedna pacijentkinja. Reč je o pedesetdvogodišnjoj pacijentkinji iz Kragujevca, koja je primljena u bolnicu 4. novembra.

Devojka iz okoline Leskovca koja je bila zaražena novim gripom, preminula je na niškoj Infektivnoj klinici, rečeno je danas agenciji Beta u toj bolnici.

Direktor Infektivne klinike Žarko Ranković rekao je da je devojka, stara 18 godina, od treće godine bolovala od cerebralne paralize.  "Ona je najpre avgusta ove godine lečena od bronhitisa, a od 8. novembra pa do prijema na našu kliniku 13. novembra, lečena je od upale pluća", rekao je Ranković.

Virus gripa A H1N1 je kod pacijentkinje iz okoline Leskovca potvrđen i to je peti smrtni ishod na Infektivnoj klinici u Nišu osoba koje su bile zaražene novim gripom.

Najveća učestalost oboljevanja u starosnoj grupi od pet do 14 godina

Najveći broj obolelih od oboljenja sličnih gripu registrovan je u 45. nedelji, a u 46. nedelji usledio je nagli pad. Trend opadanja oboljenja sličnih gripu nastavlja se u 47. nedelji, a najveća učestalost oboljevanja registrovana je u starosnoj grupi od pet do 14 godina.

Od 373 laboratorijski potvrđena slučaja, 72 slučaja oboljevanja se dovodi u vezu sa putovanjem.

Na osnovu utvrđenog povećanja učestalosti oboljenja sličnih gripu i na osnovu potvrde pandemijskog soja virusa gripa, prijavljene su epidemije među stanovništvom Južnobačkog, Južnobanatskog, Severnobanatskog, Sremskog i Zapadnobačkog okruga, Kraljeva, Požege, Užica, Paraćina, Čačka, Ivanjice, Beograda i epidemije u školskim kolektivima u Nišu, Kragujevcu i Leskovcu.

U područjima zahvaćenim epidemijom preduzete su sve mere za sprečavanje i suzbijanje gripa, predviđene Planom aktivnosti u toku pandemije gripa.

Na predlog Instituta za javno zdravlje Srbije, ministar zdravlja je 11. novembra proglasio epidemiju pandemijskog gripa sa predlogom mera koje se odnose na obavezno učešće svih zdravstvenih ustanova, pravnih lica i građana, vanredni epidemiološki nadzor, zabranu okupljanja i vanrednu imunizaciju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво